Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku chcú zmenu zákona, ktorý znižuje trest pre píšucich väzňov

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

Niekoľko rumunských senátorov navrhuje novelizáciu zákona, ktorý znižuje výšku trestu pre odsúdených, ktorí vo väzení píšu knihy. Tieto zmeny podporuje 15 senátorov.

Bukurešť 7. januára (TASR) - Niekoľko rumunských senátorov navrhuje novelizáciu zákona, ktorý znižuje výšku trestu pre odsúdených, ktorí vo väzení píšu knihy. Tieto zmeny podporuje 15 senátorov, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na rumunské médiá.

Medzi väzňami, ktorým bola znížená trestná sadzba o 30 dní za každú publikovanú knihu, sú napríklad bývalý premiér, televízny magnát či majiteľ futbalového klubu. Rozhodnutie o tom, či si tá-ktorá kniha zaslúži odmenu a z nej vyplývajúcu redukciu trestu, je v kompetencii sudcu. Samovydávanie nie je povolené.

Kritici namietajú, že majetní väzni si často najímajú profesionálnych spisovateľov, pričom autorstvo diel je pripisované objednávateľom. Senátor Valeriu Tudoriscu pre agentúru Mediafax uviedol, že inkriminovaný zákon pomáha vysoko postaveným osobám usvedčeným z korupcie "rýchlejšie sa vrátiť k imaniu, ktoré nadobudli rozkrádaním".

Podľa väzenských úradov v rokoch 2013-15 publikovalo 188 rumunských trestancov celkovo 400 knižných titulov.