Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku extrémne horúčavy komplikujú dopravu

Silné horúčavy v Rumunsku komplikujú dopravu Foto: TASR/Michal Svítok

Na západe krajiny boli zavedené obmedzenia v cestnej i železničnej doprave.

Kluž 4. júla (TASR) - Obmedzenia v cestnej i železničnej doprave zaviedlo Rumunsko v západnej časti krajiny v súvislosti s pokračujúcimi extrémnymi horúčavami.

V zmysle dekrétu Celoštátnej spoločnosti pre cestné komunikácie a diaľnice (CNADNR) je s platnosťou od dnešného dňa 11.00 h do 7. júla 20.00 h zakázané jazdiť v západorumunských župách s vozidlami s nosnosťou viac ako 7,5 tony. Zákaz sa týka všetkých rumunských žúp susediacich s Maďarskom, ako aj žúp Caras-Severin, Dolj, Hunedoara a Mehedinti.

Nová úprava sa však netýka automobilov, ktoré prepravujú osoby, živé zvieratá, rýchlo sa kaziace potraviny, pohonné hmoty, ani vozidiel využívaných v núdzových situáciách.

Opatrenie je podľa CNADNR nevyhnutné s ohľadom na neobvykle vysoké teploty a jeho cieľom je zabrániť poškodeniu asfaltového povrchu cestnej siete.

Obmedzenia v záujme bezpečnosti premávky zaviedla aj rumunská železničná spoločnosť CFR. V priebehu dňa budú vlaky jazdiť o 20-30 km/hodinu pomalšie, čo prakticky na všetkých tratiach bude znamenať omeškanie v dĺžke 20-60 minút.

Prognóza meteorológov hovorí, že v nasledujúcich dňoch by maximálne denné teploty mohli dosiahnuť na západe Rumunska 37-39 stupňov Celzia.