Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku rozbili sieť školených zlodejov luxusného tovaru

Ilustračné foto Foto: TASR

Na vyšetrovaní sa podľa polície podieľalo 200 detektívov, príslušníkov špeciálnych síl a agentov tajnej služby.

Bukurešť 25. apríla (TASR) - Rumunská prokuratúra zadržala v piatok 14 ľudí, ktorých podozrieva, že sú členmi siete elegantne oblečených zlodejov, špeciálne vyškolených na krádeže luxusných vecí v Rumunsku a Európskej únii. Medzi zadržanými bol aj ich predpokladaný vodca, informovala agentúra AP.

Hovorca polície Mihai Pitulescu povedal, že zlodeji chodili do akcie v značkovom oblečení a od roku 2013 nakradli v Rumunsku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Francúzsku, Belgicku, Andorre a Chorvátsku luxusný tovar v hodnote 10 miliónov eur.

"Boli vyškolení, ako rozbiť okno a vo veľmi krátkom čase, za 30 sekúnd, odcudziť veľmi drahé hodinky," dodal. Pri jednej akcii takto odniesli veci v hodnote 1,5 milióna eur.

Vyšetrovatelia pri domových prehliadkach v 50 domoch objavili šperky, hodinky a autá vrátane červeného Rolls Royce.

Členovia siete pochádzali z chudobného severovýchodu Rumunska a podpisovali dohodu s "Akadémiou rumunských zločincov", v ktorej museli uviesť osobné údaje o svojich rodinách a poskytnúť vzorku svojich vlasov na prípadnú identifikáciu, uviedli vyšetrovatelia. Zlodejský výcvik absolvovali v prenajatých domoch so zatemnenými oknami.

Tlačová agentúra Mediafax oznámila, že týchto zlodejov verbovali v detských domovoch a chudobných rodinách a niektorí z nich sa počas akcií prezliekali za ženy.

Na vyšetrovaní sa podľa polície podieľalo 200 detektívov, príslušníkov špeciálnych síl a agentov tajnej služby. Prokuratúra požiadala, aby bola na všetkých 14 zadržaných uvalená väzba.