Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Rusku narastá popularita Dňa národnej jednoty

Červené námestie Foto: TASR/AP

Deň národnej jednoty zaviedli v roku 2005 a oslavuje sa 4. novembra: je pripomienkou oslobodenia Ruska od poľsko-litovských vojsk v roku 1612.

Moskva 30. októbra (TASR) - Počet Rusov, ktorí schvaľujú oslavy Dňa národnej jednoty, stúpol za uplynulých desať rokov o 20 percent.

Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnila dnes Nadácia verejnej mienky (FOM). Informovala o tom agentúra TASS

Približne 63 percent respondentov sa vyjadrilo, že je potrebné, aby sa tento sviatok, ktorý v Rusku nahradil oslavy boľševickej revolúcie, pripomínal. V roku 2004 ho za nevyhnutný označilo 46 percent opýtaných, kým 38 percent bolo proti jeho každoročnému pripomínaniu, tvrdí FOM.

Podľa generálneho riaditeľa nadácie Alexandra Oslona počet stúpencov tohto sviatočného dňa zaznamenal prudký nárast v roku 2008, pričom jeho obľúbenosť od vlaňajška permanentne stúpa. Trend zrejme súvisí so zložitou situáciou Ruska, domnieva sa Oslon.

Deň národnej jednoty zaviedli v roku 2005 a oslavuje sa 4. novembra: je pripomienkou oslobodenia Ruska od poľsko-litovských vojsk v roku 1612. Nahradil sviatok zo 7. novembra, ktorý sa za čias Sovietskeho zväzu oslavoval pri výročí boľševickej revolúcie z roku 1917.