Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Rusku navrhli nahradenie pracovných migrantov väzňami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Zbor väzenskej a justičnej stráže

Agentúra Ria Novosti informovala, že počet väzňov v Rusku klesol na 483.000 ľudí - v porovnaní s viac ako 860.000 väznenými v roku 2010.

Moskva 20. mája (TASR)- Predseda Rady pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta vo štvrtok podporil návrh, aby pracovných migrantov v Rusku nahradili osoby vo výkone trestu.

V rozhovore pre Interfax Valerij Fadejev uviedol, že "ak treba pracovné sily, treba ich niekde vziať". "Treba sa zamyslieť aj nad prácou pre odsúdených, pretože nie vo všetkých (väzenských) táboroch" si môžu zarobiť. Dodal, že v táboroch "sedia zdraví chlapi a niekedy nemajú čo robiť".

Fadejev reagoval na návrh riaditeľa ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) Alexandra Kalašnikova na "aktívnejšie využívanie väzňov na tých pracovných miestach, na ktoré sú teraz najímaní migranti".

Kalašnikov pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin nedávno s najvyššími predstaviteľmi dvoch stredoázijských republík - Uzbekistanu a Tadžikistanu - rokoval aj o tom, ako zabezpečiť prílev migrantov z týchto krajín pre zariadenia v Rusku, ktoré pociťujú nedostatok pracovnej sily.

Kalašnikov vyhlásil, že FSIN môže namiesto migrantov zo zahraničia poskytnúť ako pracovnú silu odsúdených. Zároveň zdôraznil, že nepôjde o pracovný tábor známy zo stalinistických čias - GULAG -, ale o prácu v "slušných podmienkach".

Na stretnutí koordinačnej rady splnomocnencov pre ľudské práva v Krasnojarsku Kalašnikov vo štvrtok podľa agentúry Interfax informoval, že FSIN chce v rámci pilotného projektu založiť nápravné centrum pre odsúdených na Sibíri, kde by mohli pestovať sadenice na obnovu požiarmi zničených lesov.

Podľa Kalašnikova ide o perspektívny návrh týkajúci sa zamestnanosti a zamestnávania odsúdených ako "špeciálneho kontingentu".

Kalašnikov vyslovil predpoklad, že "neskôr, keď títo ľudia vyjdú na slobodu, zostanú tam pracovať, pretože túto prácu budú poznať."

Agentúra Ria Novosti informovala, že počet väzňov v Rusku klesol na 483.000 ľudí - v porovnaní s viac ako 860.000 väznenými v roku 2010. Podľa Kalašnikova má 188.000 z nich právo podať žiadosť o nahradenie trestu nútenými prácami.

RIA Novosti súčasne citovala prvého námestníka ministra vnútra Alexandra Gorového, ktorý predtým na plenárnom zasadnutí Medziparlamentného zhromaždenia Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) pripomenul, že po 15. júni 2021 budú z Ruska deportovaní nelegálni migranti z krajín SNŠ. Do tohto termínu platí moratórium na vyhostenie z dôvodu pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Podľa ministerstva vnútra je v súčasnosti v Rusku viac ako milión nelegálnych prisťahovalcov zo štátov SNŠ, najviac - 332.000 - ich je z Uzbekistanu.