Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Rusku obnovili pátranie po nezvestných po pretrhnutí priehrad

Na videosnímke záchranári pátrajú po preživších po pretrhnutí priehrady v blízkosti ruskej obce Ščetinkino 19. októbra 2019. V ruskom Krasnojarskom kraji sa pretrhla v sobotu priehrada. Podľa najnovších informácií zahynulo 15 ľudí a 13 ďalších je nezvestných. Foto: TASR/AP

K tragédii došlo v sobotu ráno. Ako spresnila agentúra Interfax, najprv sa pretrhla najvyššie položená priehrad a po nej sa pod tlakom valiaceho sa prúdu vody zrútili aj ďalšie štyri hrádze kaskády.

Moskva 21. októbra (TASR) - Záchranári v Krasnojarskom kraji v pondelok obnovili pátranie po osobách nezvestných od pretrhnutia hrádzí, ktoré boli postavené na rieke Sejba a slúžili pri ťažbe zlata. Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá sa odvolala na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Nezvestných je päť ľudí.

K tragédii došlo v sobotu ráno. Ako spresnila agentúra Interfax, najprv sa pretrhla najvyššie položená priehrad a po nej sa pod tlakom valiaceho sa prúdu vody zrútili aj ďalšie štyri hrádze kaskády.

Voda následne zaplavila dve ubytovne. Zahynulo najmenej 13 ľudí. Podľa najnovších informácií zranenia utrpelo 44 ľudí. Stav deviatich z nich označujú lekári za ťažký, dodal Interfax.

Za najpravdepodobnejšiu príčinu nešťastia vyšetrovatelia považujú nerešpektovanie postupu pri ťažbe zlata, ako aj porušenie ďalších predpisov.

Prípadom sa zaoberá Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý už medzičasom konštatoval, že priehrady boli "postavené nelegálne, bez povolenia, aby sa (takto) odklonila podzemná voda v mieste ťažby zlata".

V súvislosti s tragédiou boli zadržané tri osoby: ide o riaditeľa ťažobnej spoločnosti Sisim, manažéra daného ťažobného úseku a banského majstra, informovala agentúra Interfax.

Z výsluchov zadržaných vyplynulo, že banský majster, ktorého pracovné povinnosti zahŕňajú organizovanie prác na danom úseku, nemá potrebné vzdelanie. Manažér daného úseku zasa vyšetrovateľa informoval, že si uvedomoval riziko, ktoré predstavoval fakt, že ubytovne boli postavené v záplavovej oblasti.

Ruská Federálna služba pre dohľad pri využívaní prírodných zdrojov (Rosprirodnadzor) medzičasom informovala, že požiada vládu o previerku všetkých priehrad postavených v Rusku.

Krasnojarský kraj leží uprostred ázijskej časti Ruska a zaberá podstatnú časť ruskej Sibíri.