Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Rusku odsúdili ženu na päť dní väzenia za dúhové náušnice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súd v meste Nižnij Novgorod východne od Moskvy odôvodnil rozsudok tým, že žena mala na sebe "extrémistickú symboliku".

Moskva 1. februára (TASR) - V Rusku odsúdili ženu na päť dní väzenia za náušnice v dúhových farbách, uviedla vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Egida s odvolaním sa na jej právneho zástupcu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Súd v meste Nižnij Novgorod východne od Moskvy odôvodnil rozsudok tým, že žena mala na sebe "extrémistickú symboliku".

Pred pár dňami sa na sociálnych sieťach objavilo video tejto mladej ženy s dúhovými náušnicami, ako sedí v kaviarni. Jej spoločník mal na svetri malý odznak s ukrajinskou vlajkou.

Na zázname vidieť, ako k obom pristúpil muž a agresívne ich žiadal, aby symboly odstránili. Ženu zadržali o deň neskôr. Čo sa stalo jej priateľovi, nie je známe.

Išlo o druhý podobný prípad, ktorý vyvolal pobúrenie na internete. Mesto Saratov začalo tento týždeň konanie proti fotografke a umelkyni Inne Mosinovej za zverejnenie dúhovej vlajky na sociálnej sieti Instagram.

Ruský Najvyšší súd vlani v novembri zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Organizácie na ochranu ľudských práv varovali, že tento krok súdu môže predchádzať rozsiahlejším tvrdým zásahom proti komunite LGBT+ ľudí.