Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rusku prijali veliteľa samozvanej líbyjskej armády Chalífu Haftara

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na schôdzke s poľným maršalom Haftarom vyhlásil, že Moskva podporuje snahu OSN o politické riešenie situácie v Líbyi.

Moskva 14. augusta (TASR) - Líbyjská národná armáda (LNA) bude pokračovať v boji proti teroristom dovtedy, kým od nich neoslobodí celú Líbyu, vyhlásil dnes veliteľ LNA Chalífa Haftar na moskovskej schôdzke so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

"Najmenej 90 percent územia krajiny je oslobodených. Naďalej budeme pokračovať v boji, kým neprevezmeme kontrolu nad celým územím Líbye, aby sme zaistili stabilitu a bezpečnosť," uviedol Haftar, ktorého citovala agentúra TASS.

Poľný maršal zároveň vyjadril nádej, že Rusko neodmietne jeho armáde poskytnúť vojenskú pomoc. "Diskutovali sme o tejto otázke," priznal.

Okrem iného Haftar povedal, že s Ruskom chce rozvíjať spoluprácu vo všetkých oblastiach.

Sergej Lavrov sa na schôdzke o dodávkach zbraní nezmienil. Vyhlásil, že celé sprostredkovateľské úsilie zamerané na situáciu v Líbyi musí prebiehať pod záštitou OSN a musí prispieť k dialógu medzi líbyjskými stranami.

Haftar neskôr rokoval aj s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu. "Hlavná pozornosť bola zameraná na vývoj v severnej Afrike so zameraním na situáciu v Líbyi," uviedlo stručne ministerstvo obrany a dodalo, že obe strany zdôraznili dôležitosť vzájomného dialógu a súhlasili, že budú naďalej v kontakte.

Podľa agentúry AP bolo prijatie Haftara, veliteľa samozvanej armády, v Moskve časťou úsilia Kremľa o zvýšenie svojho vplyvu v chaosom zmietanej Líbyi. Pripomenula, že Haftar velí armáde lojálnej parlamentu sídliacemu na východe krajiny. Jeho súperom je Fájiz Sarrádž - predseda medzinárodne uznanej vlády líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise. Rusko udržiava kontakt s oboma líbyjskými lídrami v snahe rozšíriť svoj vplyv v krajine, ktorá sa zmieta v chaose od zosadenia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Sarrádž a Haftar sa koncom júla na spoločnom rokovaní pri Paríži dohodli na celoštátnom prímerí - okrem boja proti teroristickým skupinám. Zároveň chcú pracovať na vypísaní predčasných prezidentských a parlamentných volieb. Dialóg sprostredkoval francúzsky prezident Emmanuel Macron, čo rozhnevalo talianskych predstaviteľov. Taliansko totiž predtým zaujímalo vedúcu úlohu pri diplomatickom úsilí v tejto severoafrickej krajine - bývalej talianskej kolónii -, pričom takisto pevne stálo za Fájizom Sarrádžom.