Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Rusku rozmiestnili veže protilietadlovej obrany

Časť dronu, vpravo, leží na zemi pred poškodenou budovou v okrese Chimki po ohlásenom útoku dronu v Moskve v Rusku v stredu 23. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Podľa odborníkov sú veľkosť a rýchlosť kľúčovými problémami v boji proti dronom.

Praha/Moskva 5. septembra (TASR) — Pravdepodobne na odvrátenie útokov dronov rozmiestnila ruská armáda v okolí Moskvy kovové veže a špeciálne rampy, na ktorých sú umiestnené samohybné protilietadlové systémy typu Pancir S-1. Vyplýva to z reportáže štátnej spravodajskej stanice Rossija 1 odvysielanej v nedeľu. Informovala o tom v utorok nemecká televízia n-tv.

Novinárovi Markovi Krutovovi z Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) sa na základe odvysielaných záberov podarilo geolokalizovať jednu z pozícií protilietadlovej obrany. Objekt s dvomi rampami sa podľa neho nachádza neďaleko obce Zarečie, ležiacej necelých desať kilometrov od vidieckej rezidencie ruského prezidenta Vladimira Putina Novo-Ogariovo. Pozícia už nejaký čas existuje, no v posledných týždňoch bola rozšírená a posilnená rampami.

Podľa vojenského analytika H I Suttona pripomínajú tieto konštrukcie protilietadlové veže vybudované nacistami napríklad v Berlíne, Hamburgu, Viedni a Vroclavi. Tieto stavby s namontovanými protilietadlovými delami mali počas druhej svetovej vojny držať v šachu spojenecké bombardovacie lietadlá a zároveň chrániť obyvateľstvo. Vyvýšená poloha mala protilietadlovému delu poskytnúť voľné palebné pole.

Myšlienka umiestniť protilietadlové systémy typu Pancir na vyvýšené pozície nie je nová ani v Rusku. Už v januári boli takéto systémy umiestnené na niekoľko administratívnych budov v Moskve.

Podľa odborníkov sú veľkosť a rýchlosť kľúčovými problémami v boji proti dronom. Bežné systémy protivzdušnej obrany sú zvyčajne kalibrované na veľké a rýchle objekty, ako sú rakety, lietadlá a helikoptéry, zatiaľ čo drony sú často menšie a pomalšie.

Pancir S-1 je ruský samohybný protilietadlový systém krátkeho a stredného dosahu. Je určený na obranu najdôležitejších vojenských a priemyselných zariadení, jednotiek a útvarov pozemných síl. Ruská armáda ho používa od roku 2012.