Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa začalo štvordňové celoštátne cvičenie civilnej obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celoštátny systém civilnej obrany z čias studenej vojny bol po rozpade Sovietskeho zväzu zrušený. Ministerstvo pre výnimočné situácie však chce časti tohto systému obnoviť.

Moskva 5. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo pre výnimočné situácie spustilo dnes rozsiahle celoštátne cvičenie civilnej obrany, ktoré zahŕňa 40 miliónov obyvateľov, informovala tlačová agentúra AP.

Minister pre výnimočné situácie Vladimir Pučkov povedal, že štvordňové cvičenie sa začalo dnes a pomôže "zvýšiť výkonnosť vlády pri riešení dôsledkov rozsiahlych mimoriadnych udalostí". Pučkov povedal, že jeho ministerstvo môže zabezpečiť "nerušenú dopravu, dodávky energií a komunikáciu".

Toto cvičenie podľa agentúry AP vyvoláva spomienky na éru studenej vojny, keď sovietski občania absolvovali cvičenia, ako prežiť v prípade jadrového konfliktu. Niektorí pozorovatelia spájajú súčasné cvičenie s čoraz väčším narušením rusko-amerických vzťahov kvôli Sýrii a ďalším záležitostiam.

Celoštátny systém civilnej obrany z čias studenej vojny, ktorý zahŕňal rozsiahlu sieť protiatómových krytov v každom meste, bol po rozpade Sovietskeho zväzu zrušený. Ministerstvo pre výnimočné situácie však chce časti tohto systému obnoviť.