Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Rusku zabíjajú treskúce mrazy

Foto: TASR/AP Photo

Mrazy si vyžiadali už desiatky obetí a viac ako 1200 ľudí museli ošetriť s omrzlinami.

Moskva 24. decembra (TASR) - Desiatky životov si vyžiadali už treskúce mrazy v Rusku. Viac ako 1200 ľudí museli ošetriť s omrzlinami.

Moskva a jej okolie majú za sebou doteraz najmrazivejšiu noc tejto zimy. V obci Čerusti na východe Moskovskej oblasti klesla ortuť teplomerov na 32 stupňov pod bod mrazu, informovala dnes agentúra Itar-Tass.

Iba za nedeľu sa počet obetí mrazov zvýšil o ďalších sedem, medzi nimi jedno dieťa. Odborníci sa však domnievajú, že skutočný počet zosnulých môže byť ešte vyšší.

Na východe Ruskej federácie boli mrazy ešte silnejšie a dosahovali až -40 stupňov Celzia. Do juhosibírskej Tuvianskej republiky v pohraničí s Mongolskom, kde opakovane čelila problémom s prevádzkou v dôsledku silných mrazov tepelná elektráreň, zaslalo ministerstvo pre mimoriadne situácie letecky 60 výhrevných telies. Mnoho občanov z oblasti hľadalo dočasne útočisko u príbuzných v iných mestách.

Mimoriadna zima sa podpísala aj pod straty na úrode, rezort poľnohospodárstva však v celoštátnom priemere hovorí o ôsmich-deviatich percentách, čo zodpovedá hodnotám z predchádzajúcich rokov.