Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Rusku zaznamenali nárast počtu pacientov so závislosťou od alkoholu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Po začatí invázie ruských jednotiek na Ukrajinu začali alkohol piť častejšie a vo väčšom objeme aj ľudia v ruskom vedení, uviedli vlani na jeseň exilové ruské médiá.

Moskva/Praha 15. januára (TASR) - Ruský štatistický úrad (Rosstat) v roku 2022 - po desiatich rokoch poklesu - zaznamenal prvé zvýšenie počtu ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná závislosť od alkoholu. Ide o 54.200 nových pacientov, z toho v prípade 12.900 z nich lekári konštatovali alkoholovú psychózu. V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na článok ruského denníka Kommersant vychádzajúceho z údajov Rosstatu.

V desaťročí v rokoch 2010-21 pritom počet ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná porucha spojená s požívaním alkoholu, klesol zo 153.900 na 53.300.

V roku 2022 však lekári v Rusku diagnostikovali takéto ochorenie u 54.200 nových pacientov. Do tejto štatistiky pritom nie sú zahrnutí od alkoholu závislí ľudia, ktorí sa liečia na súkromných klinikách, podotkol Vladimir Mendelevič, ktorý je vedúcim Katedry lekárskej a všeobecnej psychológie Kazanskej štátnej lekárskej univerzity.

Ruské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že "trend k nižšej spotrebe alkoholu", ktorý sa za posledných 15 rokov vyznačoval poklesom úmrtí na otravu alkoholom z 15 na 100.000 obyvateľov na sedem zo 100.000 obyvateľov, narušila pandémia vyvolaná infekčným ochorením COVID-19.

Trend znižovania nadmernej konzumácie alkoholu "trochu spomalili aj sociálne a ekonomické otrasy, stupňujúce sa geopolitické konfrontácie a sankcie" uvalené na Rusko za jeho politiku voči Ukrajine a vpád ruskej armády na ukrajinské územie. V rozhovore pre Kommersant to podľa RFE/RL uviedol Ruslan Isajev, ktorý vedie kliniku na liečbu závislostí v Moskve.

Mendelevič podotkol, že v posledných rokoch sa "dramaticky zvýšil" počet prípadov alkoholom vyvolanej psychózy, ktorá zahŕňa symptómy ako halucinácie a bludy, pretrvávajúce aj po odznení účinkov alkoholu. Podľa Rosstatu v roku 2022 evidujú v Rusku 12.900 prípadov takejto psychózy - po poklese zo 47.500 na 12.000 zaznamenanom postupne v priebehu rokov 2010-21.

Po začatí invázie ruských jednotiek na Ukrajinu začali alkohol piť častejšie a vo väčšom objeme aj ľudia v ruskom vedení, uviedli vlani na jeseň exilové ruské médiá s odvolaním sa na zdroje v ruskej prezidentskej administratíve. Poznamenali, že ruský prezident Vladimir Putin je týmto stavom znepokojený.