Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Salvádore oznámil Bukele víťazstvo v prezidentských voľbách

Salvádorský prezident Nayib Bukele (vľavo) so svojou manželkou Gabrielou Rodriguezovou máva k svojim stúpencom z balkóna prezidentského paláca v San Salvadore 4. februára 2024. Foto: TASR/AP

Bukele (42) sa teší podpore obyvateľov Salvádoru vďaka opatreniam v boji proti zločineckým skupinám.

San Salvador 5. februára (TASR) - Salvádorský prezident Nayib Bukele v nedeľu vyhlásil, že zvíťazil v prezidentských voľbách s podporou viac ako 85 percent voličov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Podľa našich údajov sme prezidentské voľby vyhrali s viac ako 85 percentami hlasov," oznámil Bukele v príspevku na sociálnej sieti X. O niekoľko minút nasledoval veľkolepý ohňostroj v hlavnom meste San Salvador.

Súčasný salvádorský prezident tiež uviedol, že jeho strana Nuevas Ideas (Nové nápady) získala v parlamente 58 zo 60 kresiel. Oficiálne výsledky prezidentských a parlamentných volieb v tejto stredoamerickej krajine zatiaľ neboli zverejnené.

Bukele (42) sa teší podpore obyvateľov Salvádoru vďaka opatreniam v boji proti zločineckým skupinám. Keď sa v roku 2019 dostal k moci, v krajine bolo zaznamenaných 38 vrážd na 100.000 obyvateľov a zločinecké gangy ovládali približne 80 percent krajiny.

V marci 2022 vyhlásila salvádorská vláda výnimočný stav a úrady odvtedy zadržali viac než 75.000 údajných členov gangov.

V januári salvádorské úrady uviedli, že vlani sa počet vrážd znížil na 2,4 na 100.000 obyvateľov. Tento počet je takmer o tretinu nižší než celosvetový priemer podľa údajov OSN.

V súvislosti s potláčaním zločineckých gangov v Salvádore však ľudskoprávne skupiny upozornili, že zatýkanie je často svojvoľné, založené na vzhľade osoby alebo na mieste, kde žije. Odsúdili najmä zatýkanie maloletých, ktorí nemajú na gangy žiadne väzby.