Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Sasku došlo k podpaľačstvu na ubytovacie zariadenie pre utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa údajov okresu Bautzen sa utečenci mali do zariadenia určeného pre 30 rodín nasťahovať 3. novembra.

Bautzen 28. októbra (TASR) - K podpaľačskému útoku na plánované ubytovacie zariadenie pre utečencov došlo v piatok ráno vo východonemeckom meste Bautzen v spolkovej krajine Sasko. Štyri osoby, ktoré sa v budove nachádzali, avšak neboli utečencami, vyviazli bez zranení. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ako uviedol Krajinský kriminálny úrad (LKA) v Drážďanoch, v budove zariadenia "Spreehotel" vypukol požiar po tom, čo neznámi páchatelia rozbili sklá na oknách a vhodili dovnútra horiace predmety. Hasičom sa požiar podarilo uhasiť a budovu uzavreli.

Vyšetrovanie prevzalo Policajné centrum pre boj proti terorizmu a extrémizmu (PTAZ) na saskom LKA. Informácie ohľadom škôd zatiaľ zverejnené neboli.

Saský minister vnútra Armin Schuster útok odsúdil a naznačil, že hoci páchateľ zatiaľ nie je známy, naznačil, že motívom bola zrejme nenávisť voči cudzincom. "Zapáliť domy z nenávisti, lebo niekto nechce mať vo svojej blízkosti utečencov, je hlboko primitívne a neľudské," citovali jeho slová noviny Die Zeit.

Podľa údajov okresu Bautzen sa utečenci mali do zariadenia určeného pre 30 rodín nasťahovať 3. novembra. Tento bývalý hotel slúžil na ubytovanie utečencov aj v minulosti. V roku 2016 tam takisto došlo k útoku podpaľačov, keď na pozemok hotela hodili neznáme osoby Molotovove koktaily. K zraneniam vtedy nedošlo.

Minulý týždeň došlo v nemeckom meste Gross Strömkendorf v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko k požiaru v bývalom hoteli, ktorý slúžil ako ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny. Vyšetrovatelia vtedy uviedli, že pracujú s predpokladom, že išlo o politicky motivovaný čin podpaľača. V budove sa nachádzali 14 utečenci a traja zamestnanci. Nikto z nich neutrpel zranenia.