Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Saudskej Arábii popravili dvoch Bahrajnčanov obvinených z terorizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozsudky nad ôsmimi z deviatich odsúdených za terorizmus boli vykonané v regióne na východe Saudskej Arábie, kde sa sústreďuje šiitská menšina.

Rijád 29. mája (TASR) - Saudská Arábia popravila v pondelok dvoch Bahrajnčanov obvinených z prípravy teroristických útokov. Počet popráv vykonaných v kráľovstve len v máji sa tak zvýšil na deväť, informuje agentúra AFP.

Saudská Arábia patrí ku krajinám, ktoré veľmi často udeľujú aj vykonávajú trest smrti. Rozsudky nad ôsmimi z deviatich odsúdených za terorizmus boli vykonané v regióne na východe Saudskej Arábie, kde sa sústreďuje šiitská menšina.

Podľa bilancie agentúry AFP, ktorá vychádza zo správ štátnych médií, sa v Saudskej Arábii tento rok uskutočnilo už vyše 40 popráv.

V roku 2022 Saudská Arábia popravila 147 ľudí - z toho 81 v jeden deň, a to za trestné činy súvisiace s terorizmom. Tieto hromadné popravy vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva.

Podľa správy, ktorú začiatkom tohto roka zverejnili organizácie Reprieve a Európsko-saudskoarabská organizácia pre ľudské práva, bolo v kráľovstve od nástupu kráľa Salmána k moci - v roku 2015 - vykonaných viac ako 1000 rozsudkov smrti.