Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Saudskej Arábii vlani popravili 170 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dovedna 33 popravených odsúdili za trestné činy súvisiace s terorizmom a dvoch vojakov odsúdili za vlastizradu.

Dubaj 1. januára (TASR) - V roku 2023 Saudská Arábia popravila 170 ľudí, z toho štyroch na Silvestra, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcemu roku. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP vypracovanej na základe oficiálnych údajov, píše TASR.

Štyri osoby popravené v nedeľu odsúdili za vraždu, informovala oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Rozsudky boli vykonané v severozápadnom meste Tabuk, v hlavnom meste Rijád a v meste Džazán na juhozápade.

Dovedna 33 popravených odsúdili za trestné činy súvisiace s terorizmom a dvoch vojakov odsúdili za vlastizradu. Najviac popráv bolo vykonaných v decembri (38).

V roku 2019 sa v kráľovstve vykonalo 187 popráv, čo je historicky najvyšší počet. V roku 2022 Saudská Arábia popravila 147 ľudí - z toho 81 v jeden deň. Tieto hromadné popravy vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva.

Saudská Arábia je často kritizovaná za časté používanie trestu smrti. Štátne médiá nešpecifikujú spôsob popravy, no často sa vykonáva odseknutím hlavy.