Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Senegale zakázali pochod na protest proti odkladu volieb prezidenta

Demonštranti protestujú proti odkladu prezidentských volieb v Senegale, v Dakare 9. februára 2024. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Európska únia vyzvali senegalskú vládu, aby sa vrátila k pôvodnému harmonogramu volieb.

Dakar 13. februára (TASR) - Senegalské úrady zakázali protestný pochod zvolaný na utorok v nadväznosti na kontroverzný krok, ktorým sa prezidentské voľby odložili z februára na december a predĺžilo sa funkčné obdobie prezidenta Mackyho Salla, informovala agentúra AFP.

Jeden z organizátorov pochodu, Elymane Haby Kane, pre AFP spresnil, že od magistrátu v Dakare dostal list, v ktorom sa uvádza, že pochod je zakázaný, pretože by mohol vážne obmedziť dopravu.

Spojené štáty a Európska únia vyzvali senegalskú vládu, aby sa vrátila k pôvodnému harmonogramu volieb.

Proti odkladu prezidentských volieb vypukli v Senegale protesty, ktoré sprevádzajú potýčky s bezpečnostnými zložkami. Došlo už aj k obetiam na životoch. Senegal bol pritom považovaný za oázu stability a demokracie v západnej Afrike - regióne zmietanom prevratmi a nepokojmi.

Senegalský parlament podporil Sallovo rozhodnutie o odklade volieb do 15. decembra. Stalo sa tak však až po tom, čo bezpečnostné zložky vtrhli do parlamentu a zadržali niektorých opozičných poslancov.

Odkladom prezidentských volieb sa Sallovi, ktorého druhé funkčné obdobie sa malo skončiť v apríli, otvára cesta k tomu, aby zostal vo funkcii až do nástupu svojho nástupcu - pravdepodobne v roku 2025.

Senegalská opozícia odklad volieb odsúdila ako "ústavný prevrat" a vyslovila podozrenie, že ide o súčasť plánu prezidentského tábora na predĺženie Sallovho funkčného obdobia - napriek tomu, že zopakoval, že na post hlavy štátu už nebude kandidovať.