Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Severnej Kórei vyčíňa mor ošípaných, Soul prijíma opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ministerstvo poľnohospodárstva Južnej Kórey v piatok uviedlo, že Severná Kórea oznámila Svetovej organizácii pre zdravie zvierat, že uhynulo 77 z 99 ošípaných na farme v provincii Čagang.

Soul 31. mája (TASR) - Južná Kórea sa snaží zabrániť šíreniu vysoko nákazlivého afrického moru ošípaných po tom, čo Severná Kórea potvrdila prepuknutie tejto choroby na farme v blízkosti hraníc s Čínou. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Ministerstvo poľnohospodárstva Južnej Kórey v piatok uviedlo, že Severná Kórea oznámila Svetovej organizácii pre zdravie zvierat, že uhynulo 77 z 99 ošípaných na farme v provincii Čagang. Zvieratá podľahli africkému moru ošípaných. Zvyšných 22 ošípaných utratili.

Africký mor ošípaných v posledných mesiacoch spustošila chovy na farmách v Číne, kde bolo údajne zlikvidovaných vyše milióna ošípaných. Nákaza sa rozšírila aj do Vietnamu, Kambodže, Mongolska a najnovšie i do KĽDR.

Soul preto zintenzívňuje karanténne opatrenia v pohraničných oblastiach a zároveň sa snaží o spoluprácu s KĽDR s cieľom zastaviť šírenie ochorenia.

Africký mor ošípaných (AMO) je vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich svíň, európskych diviakov, amerických diviakov a prasiat bradavičnatých, ktorá predstavuje vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými.

Prejavuje sa vysokou horúčkou, krátkym priebehom a veľmi vysokou úmrtnosťou s makroskopickými príznakmi veľmi podobnými klasickému moru ošípaných: ťažké dýchanie, krvavá hnačka, nafialovelé sfarbenie kože a potácanie.

Vakcína proti AMO nebola dodnes vyvinutá. Človek nie je voči vírusu vnímavý. Táto choroba bola prvotne rozšírená v krajinách subsaharskej Afriky. V Európe bola potvrdená v Španielsku a Portugalsku v 60. rokoch minulého storočia.