Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Sierre Leone zadržali 13 dôstojníkov s údajným pokusom o prevrat

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vláda Sierry Leone v nedeľu zaviedla celoštátny zákaz vychádzania v reakcii na pokus vtedy neznámych ozbrojencov o preniknutie do armádneho skladu zbraní.

Freetown 28. novembra (TASR) - Potýčky v západoafrickom štáte Sierra Leone, pri ktorých v nedeľu zahynulo najmenej 21 ľudí, boli neúspešným pokusom o prevrat a úrady v tejto spojitosti zadržali 13 armádnych dôstojníkov, uviedol v pondelok hovorca vlády tejto krajiny. TASR píše podľa správy agentúry AP.

Ozbrojení útočníci sa 26. novembra neúspešne pokúsili "zvrhnúť demokraticky zvolenú vládu Sierry Leone. V súčasnosti je vo väzbe trinásť dôstojníkov a jeden civilista. Celú udalosť teraz nazývame neúspešným prevratom," vyhlásil tamojší minister pre informácie Chernor Bah.

Vláda Sierry Leone v nedeľu zaviedla celoštátny zákaz vychádzania v reakcii na pokus vtedy neznámych ozbrojencov o preniknutie do armádneho skladu zbraní, ktorý sa nachádza v hlavnom meste Freetown neďaleko sídla prezidenta Juliusa Maada Bia.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) v utorok oznámilo, že je pripravené poskytnúť regionálnu podporu na posilnenie stability v Sierre Leone.

Generál Christopher Musa, nigerský náčelník štábu obrany, taktiež tvrdil, že vojenské sily ECOWAS-u sú pripravené podporiť vládu Sierry Leone, keď na to budú vyzvané.

Polícia v utorok zverejnil fotky 32 mužov a dvoch žien, po ktorých sa pátra v súvislosti s neďeľňajšími nepokojmi. Sú medzi nimi vojaci a policajti v službe i vo výslužbe, ako aj niektorí civilisti. Polícia tiež prisľúbila odmenu tomu, kto poskytne informácie týkajúce sa týchto osôb "na úteku".

Julius Maada Bio bol vo voľbách, ktoré sa konali koncom júna, znovu zvolený za prezidenta. O mesiac neskôr polícia zatkla niekoľkých vyšších dôstojníkov pre obvinenia z prípravy prevratu.

V rokoch 1991 - 2002 prebiehala v Sierre Leone jedna z najkrvavejších občianskych vojen v Afrike, ktorá si vyžiadala desiatky tisíc mŕtvych. V roku 2014 krajinu sužovala epidémia eboly, z ktorej sa jej ekonomika doteraz nezotavila. Mnoho ľudí, najmä vo vidieckych oblastiach, žije v extrémnej chudobe.

Bio, ktorý sa dostal k moci dva mesiace po vojenskom prevrate v roku 1996 a pomohol doviesť Sierru Leone k prvým slobodným voľbám po desaťročiach, je mnohými považovaný za tamojšieho "otca modernej demokracie". Jeho vláda, ktorá pôsobí od roku 2018, zaviedla bezplatné vzdelávanie, podporila rovnosť, vedu a infraštruktúru.

Prezident je však zároveň kritizovaný za svoj prístup k oponentom. Pri násilnom potlačení protestov zahynulo v auguste viac ako 20 demonštrantov a šesť policajtov.