Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Škandinávii už zrušili vážne výstrahy vydané pred búrkou Knud

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nórska meteorologická služba vydala v piatok výstrahu najvyššieho stupňa pre časti južného Nórska z dôvodu extrémne silného vetra. Výstrahu zrušila v sobotu v skorých ranných hodinách.

Kodaň/Štokholm/Oslo 22. septembra (TASR) - Meteorologické služby v Škandinávii v sobotu zrušili vážne výstrahy vydané pre silnú búrku pomenovanú Knud, ktorá vyčíňala v južných častiach tohto európskeho regiónu a spôsobila výpadky energie či rušenie železničných spojov a trajektovej prepravy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Búrka Knud zasiahla sever Dánska už v piatok popoludní, potom sa presunula nad južné Nórsko a západné Švédsko.

Neboli hlásené žiadne vážne zranenia, hoci silný vietor vyvracal stromy, ktoré zatarasili niektoré cesty a železničné koľaje, a zapríčinil tiež výpadky elektriny.

Nórska meteorologická služba vydala v piatok výstrahu najvyššieho stupňa pre časti južného Nórska z dôvodu extrémne silného vetra. Výstrahu zrušila v sobotu v skorých ranných hodinách.

V Nórsku, prevažne v južnom regióne Agder, ešte aj v sobotu znášalo výpadky elektriny približne 17.000 domácností, informovala nórska verejnoprávna stanica NRK. Celkovo počas vyčíňania búrky postihli takéto výpadky okolo 50.000 domácností, uviedli tamojšie elektrárne.

Hoci búrka ustala, nárazový vietor sa ešte v sobotu očakával v mnohých častiach južnej Škandinávie, ako aj silné vzdúvanie morských vĺn v pobrežných vodách.

Prevádzkovatelia trajektov Color Line a Stena Line zrušili aj po búrke plavby niekoľkých osobných trajektov premávajúcich medzi prístavmi v Nórsku a Dánsku.

Poisťovacie spoločnosti v Nórsku oznámili, že dostali okolo 50 hlásení škôd na majetku, vrátane strhnutých striech alebo áut poškodených lietajúcimi troskami.

Meteorologické služby a úrady v Škandinávii ešte pred búrkou vyzvali ľudí, aby nevychádzali z budov von a vyhli sa tak zásahom trosiek.