Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku sa konala konferencia o integrácii migrantov do škôl

Na snímke migranti v tranzitnom tábore. Foto: TASR - Michal Svítok

Najnáročnejšou výzvou je práve jazyk, a preto ministerstvo školstva vyčlenilo zdroje na dodatočnú pomoc odborníkov pri výučbe slovinského jazyka.

Ľubľana 5. mája (TASR) - Medzinárodná konferencia o vzdelávaní a integrácií detských utečencov sa dnes konala v slovinskom meste Brdo pri Kranju. Delegáti sa zhodli, že integrácia takýchto detí so sebou prináša množstvo problémov a výziev, i keď skúsenosti slovinských inštitúcii v tejto oblasti sú prevažne pozitívne, píše agentúra STA.

Na konferencii sa zúčastnilo vyše 400 vzdelávacích pracovníkov. Zhodli sa na tom, že školy tento problém zväčša riešia individuálne. Vláda v Ľubľane aktuálne pripravuje omnoho systematickejší spôsob prístupu k vzniknutej situácii.

Slovinská ministerka vzdelávania, vedy a športu Maja Makovecová Brenčičová zdôraznila, že jej krajina má s integráciou migrantov prevažne pozitívne skúsenosti. Slovinskí učitelia sú podľa nej zodpovední a vedia, ako viesť dialóg.

Najnáročnejšou výzvou je práve jazyk, a preto ministerstvo školstva vyčlenilo zdroje na dodatočnú pomoc odborníkov pri výučbe slovinského jazyka. Do programu sa v tomto kalendárnom roku zapája celkovo 3441 žiakov.

Po tom, ako sa Slovinsko začlenilo do programu na prerozdelenie utečencov, sa tamojšie školy pripravujú na príchod väčšieho množstva detí. Hlavnou úlohou na to vyčlenenej skupiny je teraz podľa ministerky nájsť vhodné ubytovacie zariadenia a školy.