Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku sa záchranárom sa podarilo vyslobodiť 5 ľudí z jaskyne

Slovinskí záchranári kráčajú po ceste po tom, ako bezpečne vyviedli päť ľudí uviaznutých v krasovej jaskyni v slovinskej obci Nova Vas 8. januára 2024. Slovinskí záchranári vytiahli päť ľudí, ktorí boli dva dni uväznení v jaskyni kvôli vysokej hladine vody. Foto: TASR/AP

Osem kilometrov dlhý jaskynný systém s reťazou smaragdovo sfarbených podzemných jazier je prístupný len na člnoch a pltiach a so sprievodcom.

Ľubľana 8. januára (TASR) - Skupina šiestich záchranárov v pondelok vyslobodila päticu ľudí, ktorí pre vysokú hladinu vody uviazli v krasovej jaskyni Križna Jama blízko mesta Cerknica na juhozápade Slovinska. Podľa agentúry AP o tom informovali miestne médiá.

Záchranná akcia bola možná v pondelok, keď opadla hladina vody v jaskyni, povedal pre agentúru STA vedúci jaskynnej záchrannej služby Walter Zakrajšek.

Osem kilometrov dlhý jaskynný systém s reťazou smaragdovo sfarbených podzemných jazier je prístupný len na člnoch a pltiach a so sprievodcom.

Traja dospelí návštevníci a ich dvaja sprievodcovia v jaskyni Križna Jama uviazli v sobotu, keď pre silné dažde rýchlo stúpali podzemné vody.

Rozhlasová stanica Radio Slovenija cez víkend informovala, že k piatim uviaznutým sa dostali potápači, ktorí im priniesli stan, ako aj jedlo a oblečenie. Teplota vody vo vnútri jaskyne bola okolo 6 stupňov Celzia.

Uviaznutých ľudí záchranári v pondelok našli na suchom mieste asi dva kilometre vo vnútri jaskyne. Do bezpečia ich potom prepravili na malom člne.

Slovinsko je známe svojimi viac ako 14.000 jaskyňami. Križna Jama je štvrtým najväčším známym podzemným ekosystémom na svete.