Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku tento rok zahniezdil rekordný počet bielych bocianov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Tohtoročný rekordný počet hniezdiacich bocianov prekonal minuloročný rekord o približne 30 párov.

Ľubľana 30. júla (TASR) - V Slovinsku tento rok zahniezdilo 300 párov bielych bocianov, čo je doteraz najvyšší počet. Lietať sa už naučilo ich 473 mláďat, uviedla Asociácia pre pozorovanie vtáctva (DOPPS) po 25. sčítaní bieleho bociana. TASR informuje podľa agentúry STA.

DOPPS robí každoročné sčítanie začiatkom júla, keď sú už mláďatá bocianov dostatočne veľké. Počet mláďat, ktoré prežili a naučili sa lietať, bol tento rok priemerný. Rekordný počet, takmer 600, zaznamenali v roku 2020.

Hlavným faktorom ovplyvňujúcim úspešnosť vyvedenia mláďat je počasie, najmä v máji. "Napriek všetkým ničivým búrkam, ktoré zúrili v Slovinsku v posledných týždňoch, veľká väčšina mláďat prežila a naučila sa lietať," uviedla DOPPS.

Tohtoročný rekordný počet hniezdiacich bocianov prekonal minuloročný rekord o približne 30 párov. V Slovinsku tiež v januári zistili rekordný počet bocianov, ktoré neodleteli do teplých krajín. Tento rok sa tiež vrátili na hniezda, ktoré boli desať rokov opustené a na niektorých hniezdiskách sa usídlilo až 70 bocianov, uviedla DOPPS.

Od prvého sčítania v roku 1999 už úspešne opustilo hniezda v Slovinsku viac ako 11.100 mladých bielych bocianov. Najneobvyklejšími miestami hniezdenia boli stojan hasičskej sirény, stojan snímača diaľničnej známky a televízna anténa.