Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Slovjansku sa schyľuje k útoku

Vyzbrojení proruskí aktivisti Foto: TASR/AP

Podľa jedného z federalistov, ktorý sa agentúre Interfax predstavil ako Nikolaj, je Slovjansk "obkľúčený neznámymi ozbrojenými ľuďmi".

Kyjev 15. apríla (TASR) - Dočasný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes uviedol, že k mestu sa priblížili tanky a obrnené transportéry ukrajinských ozbrojených síl. S odvolaním sa na ruskú agentúru ITAR-TASS o tom informovala ukrajinská agentúra UNIAN.

V súvislosti s presunom vojenskej techniky Ponomariov vyhlásil, že si neželá krviprelievanie a je pripravený rokovať.

Podľa jedného z federalistov, ktorý sa agentúre Interfax predstavil ako Nikolaj, je Slovjansk "obkľúčený neznámymi ozbrojenými ľuďmi". Proruskí aktivisti nevylučujú útok na mesto a pripravujú sa naň.

Na okraji mesta Kramatorsk, kde proruskí separatisti v uplynulých dňoch obsadili mestskú radnicu, tiež zaznamenali ukrajinskú vojenskú techniku, informovala ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na očitých svedkov.

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Lesija Orobecová dnes na svojej facebookovej stránke napísala, že situácia v Doneckej oblasti, kde leží Slovjansk aj Kramatorsk, je "krajne zlá".

Podľa nej časť miestnych obyvateľov "začala klásť aktívny odpor ruským ozbrojencom, pod ktorých vedením na východe Ukrajiny dochádza k separatistickým nepokojom".

Orobecová dodala, že sa tvoria skupiny ľudí, ktorí nie sú ochotní "ísť (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi po ruke". Jedna z nich dnes zaútočila na kontrolné stanovište proruských ozbrojencov, pričom samopalmi zastrelila najmenej desať proruských "diverzantov". Poslankyňa spresnila, že informáciu o proukrajinských "dobrovoľníkoch na donecký spôsob" má potvrdenú z troch nezávislých zdrojov.

Agentúra UNIAN pripomína, že ukrajinská tajná služba SBU zverejnila prepisy odpočutých rozhovorov medzi separatistami a diverzantmi a ich ruskými riadiacimi dôstojníkmi, v ktorých sa hovorilo napríklad aj o budovaní kontrolných stanovíšť na cestách v Doneckej oblasti.

Poslankyňa Orobecová tvrdí, že polícia v Doneckej oblasti prakticky v kompletnej zostave "zradila vlasť" a prešla na ruskú stranu. V regióne podľa nej pôsobia teraz aj agenti ruskej rozviedky a tajnej služby.

Kritizovala aj miestnu "elitu, ktorá teraz vyčkáva, ktorá zo strán - Moskva či Kyjev - jej ponúkne viac, kto im bude garantovať neobmedzené vládnutie a dotácie: niečo ako kadyrovovské Čečensko".

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov predpoludním na pôde parlamentu oznámil, že na severe Doneckej oblasti sa v noci nadnes začala protiteroristická operácia.

Vyzbrojení proruskí aktivisti
Foto: TASR/AP


Dodal, že jej cieľom je ochrana ľudských životov, ale aj "zastaviť terorizmus, zločinnosť a pokusy rozorvať krajinu na kusy". Spresnil, že operácia pozostáva z niekoľkých etáp, ku ktorým sa prikročí po zrelej úvahe a zodpovedne.

Kyjev v nedeľu rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustiť "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl. Podľa agentúry RIA Novosti rozhodla o tomto kroku Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že použitie sily na vyriešenie situácie na juhovýchode Ukrajiny je neprípustné. Za neprijateľné označil aj zámery Kyjeva zatiahnuť OSN do svojich "protizákonných krokov" na juhovýchode Ukrajine.

V Kramatorsku sa separatisti bez vysvetlenia vzdali

Ukrajinská polícia dnes informovala, že proruskí separatisti v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti sa vzdali a bez uvedenia dôvodu opustili budovu polície, ktorú v predchádzajúcich dňoch obsadili. Samotní aktivisti zatiaľ svoj odsun nepotvrdili, upozornila agentúra ITAR-TASS.

Vedúci tlačového oddelenia polície Doneckej oblasti Ihor Demyn súčasne poprel správy niektorých médií, že počas noci neznáme osoby vo viacerých mestách regiónu obsadili ďalšie budovy mestskej alebo okresnej správy polície.

Proruskými aktivistami zosadená primátorka Slovjanska Neľa Štepová dnes informovala, že separatisti v noci nadnes ťažko postrelili muža, ktorý na kontrolnom stanovišti nesúhlasil s prehliadkou svojho auta.

Štepová súčasne uviedla, že mesto ovládli "ľudia z Krymu a z Ruska, na barikádach (okolo obsadených budov) stoja výlučne komunisti". Podľa jej tvrdenia medzi miestnymi je maximálne "pol percenta" prívržencov federalizácie Ukrajiny.
Maskovaný proruský aktivista stráži postavené barikády.
Foto: TASR/AP

Ukrinform upozorňuje, že rétorika Štepovej sa výrazne zmenila v prospech kyjevskej vlády po tom, ako ju aktivisti zosadili z funkcie a na jej miesto vymenovali dočasného tzv. ľudového primátora Viačeslava Ponomariova.

Podobne ako Štepová, svoj postoj zmenil aj primátor mesta Horlivka Jevhen Klep, ktorý proruských aktivistov v meste vítal so stužkou sv. Juraja na oblečení. Dnes však Klep vydal vyhlásenie, v ktorom hovorí o "násilnom uchopení moci samozvancami" a vyzýva obyvateľov, aby mesto pred "predstaviteľmi nezávislej Doneckej republiky" bránili.

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Lesija Orobecová dnes na svojej facebookovej stránke napísala, že situácia v Doneckej oblasti, kde leží Slovjansk aj Kramatorsk, je "krajne zlá". Dodala, že polícia v Doneckej oblasti prakticky v kompletnej zostave "zradila vlasť" a prešla na ruskú stranu. V regióne podľa nej pôsobia teraz aj agenti ruskej rozviedky a tajnej služby.

Kritizovala aj miestnu "elitu, ktorá teraz vyčkáva, ktorá zo strán - Moskva či Kyjev - jej ponúkne viac, kto im bude garantovať neobmedzené vládnutie a dotácie: niečo ako kadyrovovské Čečensko".

Agentúra Ukrinform napísala, že Výbor vlasteneckých síl Donbasu pripravuje na štvrtok veľký míting za jednotu Ukrajiny. Jeho organizátori z bezpečnostných dôvodov neuviedli zatiaľ miesto konania podujatia. Rozhodnutie o jeho zvolaní si podľa usporiadateľov vynútili samotní občania Donbasu, ktorých drvivá väčšina je za zachovanie územnej celistvosti a mieru na Ukrajine. "Je nás 80 percent," spresnili.

Nepokoje na východnej Ukrajine vypukli pred ôsmimi dňami, ale za posledných 48 hodín sa výrazne vystupňovali, keď sa separatisti zmocnili vo viacerých menších mestách vládnych budov. Obsadené sú aj budovy, kde sa nachádzali zbrane. Počas útokov na vládne budovy, vrátane policajných, proruskí aktivisti narážali len na malý odpor posádok alebo ochranky.

Kyjev v nedeľu rozhodol, že proti proruským separatistom na východe Ukrajiny zakročí a spustí "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl. O jej začatí na severe Doneckej oblasti dnes predpoludním v Kyjeve informoval dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.