Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Somálsku vyrabovali sídlo iránskej humanitárnej organizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V dôsledku prerušenia diplomatických vzťahov s Teheránom ostal tento iránsky majetok bez dohľadu a bol ľahkým terčom pre incident tohto druhu.

Mogadišo 12. januára (TASR) - Sídlo iránskej humanitárnej organizácie v centre somálskeho hlavného mesta Mogadišo vyplienili. Informovala o tom dnes agentúra DPA a dodala, že k tomu došlo päť dní po tom, ako Mogadišo prerušilo diplomatické styky s Teheránom.

Neidentifikovaní ozbrojení príslušníci milícií spoločne s miestnymi obyvateľmi vyrabovali kanceláriu spoločnosti a ukradli odtiaľ počítače a ďalšie vybavenie. Do sídla následne vtrhli ozbrojené zložky a zatkli viacero ľudí, uviedol pre DPA predstaviteľ polície. "Vyšetrovanie sa snaží odhaliť, kto toto vyrabovanie zorganizoval," dodal.

V dôsledku prerušenia diplomatických vzťahov s Teheránom ostal tento iránsky majetok bez dohľadu a bol ľahkým terčom pre incident tohto druhu, vysvetlil nemenovaný somálsky humanitárny pracovník.

Somálske ministerstvo zahraničných vecí v uplynulom týždni vyhlásilo, že iránski diplomati sa dopustili násilia voči Somálsku tým, že sa miešali do vnútorných záležitostí štátu a zohrali negatívnu úlohu pri jeho stabilite, bezpečnosti a jednote.

Somálsko spolu so Saudskou Arábiou a ďalšími sunnitskými arabskými štátmi prerušilo diplomatické vzťahy s Teheránom v reakcii na útoky na diplomatické zastupiteľstvá Saudskej Arábie v Iráne. Týmto incidentom predchádzala poprava významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.