Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielski poslanci protestovali proti väzbe katalánskych lídrov

Španielski a katalánski poslanci držia transparenty s nápisom "Prepustite Jordi Sancheza a Jordiho Cuixarta " počas zasadnutia parlamentu v Madride 18. októbra 2017. Približne 50 španielskych a katalánskych poslancov žiadalo prepustiť z väzby dvoch proseparatistických lídrov Katalánska. Ako informovala agentúra AP, protestná akcia poslancov trvala asi 15 sekúnd. Potom ich predsedajúci upozornil, že konajú v rozpore s rokovacím poriadkom. Foto: TASR/AP

Protestná akcia poslancov trvala asi 15 sekúnd. Potom ich predsedajúci upozornil, že konajú v rozpore s rokovacím poriadkom.

Madrid 18. októbra (TASR) - Približne 50 španielskych a katalánskych poslancov dnes počas zasadnutia parlamentu v Madride žiadalo prepustiť z väzby dvoch proseparatistických lídrov Katalánska.

Ako informovala agentúra AP, protestná akcia poslancov trvala asi 15 sekúnd. Potom ich predsedajúci upozornil, že konajú v rozpore s rokovacím poriadkom.

Na základe rozhodnutia súdu sú od pondelka vo väzbe dvaja lídri hybných síl bojujúcich za katalánsku nezávislosť: Jordi Sánchez z organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) požadujúcej nezávislosť regiónu, a Jordi Cuixart zo združenia Ómnium Cultural na podporu katalánskeho jazyka a kultúry za ich vzburu voči štátnej moci. Tej sa dopustili svojím konaním z 20. septembra v Barcelone, keď nabádali demonštrantov, aby bránili zákroku španielskych policajtov, ktorých úlohou bolo zhabať materiály určené na referendum o nezávislosti uskutočnené 1. októbra.

Prepustenie "oboch Jordiov", ako ich prezýva španielska tlač, žiadali v utorok v Barcelone tisíce účastníkov sviečkovej demonštrácie. Menšie akcie na ich podporu sa v rôznych katalánskych mestách konali aj v utorok na poludnie.

Španielska vláda dala katalánskemu vedeniu čas do štvrtka 10.00 h SELČ, aby jednoznačne deklarovalo svoj postoj k vyhláseniu nezávislosti Katalánska. Ak Barcelona takéto vysvetlenie nepodá, Madrid hrozí, že prevezme kontrolu nad Katalánskom, čo konflikt posunie do novej roviny.