Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Španielsku exhumovali pozostatky vodcu fašistickej Falangy

Pohrebné auto preváža rakvu s exhumovanými pozostatkami Josého Antonia Prima de Riveru, zakladateľa španielskej fašistickej strany Falanga v Madride v pondelok 24. apríla 2023. Foto: TASR - AP

Jeho pozostatky v rámci vládnych opatrení proti symbolom fašizmu previezli na madridský cintorín Cementerio de San Isidro.

Madrid 24. apríla (TASR) - Španielske úrady v pondelok exhumovali pozostatky fašistického vodcu Josého Antonia Primu de Riveru, ktorý inšpiroval vznik diktatúry Francisca Franca. TASR informáciu prevzala zo spravodajskej stanice BBC News a agentúry AFP.

Jeho pozostatky v rámci vládnych opatrení proti symbolom fašizmu previezli na madridský cintorín Cementerio de San Isidro.

De Rivera založil hnutie Falanga, za sprisahanie proti republikánskej vláde bol v novembri 1936 popravený. Stal sa tak symbolom a kultovou postavou pre diktatúru generála Franca.

V roku 1959 boli jeho telesné pozostatky prenesené do baziliky v Údolí padlých, 50 kilometrov severozápadne od Madridu. Údolie padlých v roku 1957 postavili na príkaz generála Francisca Franca ako pamätník obetiam španielskej občianskej vojny.

Francove pozostatky odtiaľ odstránili v roku 2019, čo rozhnevalo krajne pravicových aktivistov. Presun pozostatkov De Riveru je súčasťou snahy španielskej ľavicovej vlády zastaviť uctievanie Francovej diktatúry.

Údolie padlých sa postupne mení na pamätník venovaný všetkým obetiam španielskej občianskej vojny, nielen fašistov. Na kopci nad bazilikou stojí 152 metrov vysoký pamätný kríž.

Španielska ľavicová vláda minulý rok schválila zákon o "demokratickej pamäti". Ten má vyriešiť záležitosti spojené s dedičstvom Francovej diktatúry z rokov 1939-1975 a občianskej vojny. Podporuje tiež pátranie po pozostatkoch obetí pochovaných v masových hroboch po celom Španielsku.

Uctiť si obete občianskej vojny a represií frankistickej diktatúry bolo hlavnou prioritou španielskeho premiéra Pedra Sáncheza od jeho nástupu k moci v roku 2018.