Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky piatkový štrajk železničiarov zasiahne viac než 300 spojení

Na archívnej snímke železnice. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ministerstvo dopravy určilo minimálny počet spojení, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie presunu dôležitého tovaru či osôb.

Madrid 9. februára (TASR) - Štrajk zamestnancov železničných spoločností v Španielsku v piatok ovplyvní viac než 300 osobných i nákladných vlakových spojení vrátane vysokorýchlostných vlakov AVE. TASR správu prevzala z webových stránok denníkov El País a El Mundo.

Španielsky odborový zväz Comisiones Obreras (CCOO) vyhlásil štrajk, ktorý trvá od štvrtkovej polnoci do piatka 23.00 h miestneho času. Dôvodom je nespokojnosť s rozhodnutím ministerstva financií, ktoré zablokovalo dohodu o platoch pre nových zamestnancov.

Ide o súčasť protestov, ktoré počas februára organizujú v štátnych spoločnostiach Renfe a ADIF. Tie v Španielsku poskytujú služby v oblasti prevádzky železničných tratí a vlakov.

Ministerstvo dopravy určilo minimálny počet spojení, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie presunu dôležitého tovaru či osôb.

V prevádzke bude 75 percent spojení na krátke vzdialenosti v čase dopravnej špičky a 50 percent mimo nej. Spojenia na stredné vzdialenosti budú fungovať na 65 percent, diaľkové na 73 percent a nákladné vlaky len na 25 percent.

Renfe ponúkla pasažierom, ktorých štrajk zasiahne, alternatívy vrátane zmeny či zrušenia cestovných lístkov. Služba AVE (Alta Velocidad Espaola) spoločnosti Renfe zabezpečuje spojenia na dlhé vzdialenosti. Vlaky dosahujú rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu.