Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Španielsku sa konajú regionálne a komunálne voľby

Archívne foto. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sa otvorili o 09.00 h a zatvoria ich o 11 hodín neskôr. Konečné výsledky sa očakávajú okolo polnoci.

Madrid 24. mája (TASR) - Regionálne a komunálne voľby dnes prebiehajú v Španielsku - toto hlasovanie sa pokladá za test konzervatívnej centrálnej vlády premiéra Mariana Rajoya pred jesennými parlamentnými voľbami.

Okrem 8100 miestnych samospráv si občania volia aj regionálne parlamenty v 13 zo 17 regiónov Španielska, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Volebné miestnosti sa otvorili o 09.00 h SELČ a zatvoria ich o 11 hodín neskôr, o 20.00 h SELČ. Konečné výsledky sa očakávajú okolo polnoci.

Prieskumy verejnej mienky predpovedali obrovské straty pre Rajoyovu Ľudovú stranu (PP), ale i tak môže zostať najväčšou stranou krajiny.

Značné zisky hlasov zaznamenajú podľa očakávania dve populistické strany - hnutie Podemos (Môžeme), ktoré sa stavia proti úspornej politike, a liberálni Ciudadanos (Občania).

Tieto dve pomerne nové strany môžu ukončiť takmer štyri desaťročia trvajúcu dominanciu konzervatívnej Ľudovej strany a stredoľavých socialistov na politickej scéne, napísala dnes agentúra AP.

Prieskumy verejnej mienky takisto naznačujú, že voliči sú už znechutení poklesom španielskej ekonomiky a korupčnými škandálmi, ktoré otriasajú vládnucou Ľudovou stranou a opozičnými socialistami. Tie sa totiž pri moci neustále striedajú.

Táto nespokojnosť otvára dvere práve centristickej, propodnikateľskej strane Ciudadanos (Občania) a ľavicovému hnutiu Podemos - obe zoskupenia sú pomerne nové a na celoštátnej politickej scéne začali pôsobiť len vlani.