Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Španielsku zadržali ďalšieho šíriteľa propagandy Islamského štátu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Muž pomáhal propagovať islamistickú organizáciu tým, že schvaľoval jej útoky a vyzdvihoval ľudí, ktorí odcestovali do oblastí bojov, aby sa tam pridali k islamistom.

Madrid 26. októbra (TASR) - V Španielsku zadržali Maročana podozrivého zo šírenia propagandy džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Informovalo o tom dnes španielske ministerstvo vnútra, ktoré spresnilo, že podozrivého zadržali v meste Calahorra na severe krajiny.

Muž pomáhal propagovať islamistickú organizáciu tým, že schvaľoval jej útoky a vyzdvihoval ľudí, ktorí odcestovali do oblastí bojov, aby sa tam pridali k islamistom. Zadržaný bol aj v spojení s iným Maročanom, Salimom Aghmirom, ktorého zadržali vlani v decembri v Pamplone.

Pre podozrenie zo šírenia islamistickej propagandy zadržali španielske úrady v utorok aj dvoch imámov pôvodom z Maroka, ktorí pôsobili na stredomorskom ostrove Ibiza.

Podozriví využívali mešitu v meste Sant Antoni de Portmany a taktiež sociálne siete na šírenie propagandy IS medzi tamojšou moslimskou komunitou. Svoje aktivity zvýšili od vypuknutia tzv. arabskej z roku 2011. Približne v tomto období začali rady IS vo väčších počtoch posilňovať bojovníci z Európy.

Od roku 2015 zadržala polícia v Španielsku 157 džihádistických aktivistov. Po teroristických útokoch islamistov vo Francúzsku a na ďalších miestach Európy španielska polícia okrem toho zvýšila svoju pohotovosť.