Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

v Španielsku zatkli 22 aktivistov podozrivých z výtržníctva v múzeách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Členovia organizácie boli zadržaní v hlavnom meste Madrid i v ďalších vrátane katalánskej metropoly Barcelone, či Valencie a Zaragozy.

Madrid 12. januára (TASR) - Španielska polícia zatkla 22 členov klimatickej organizácie Futuro Vegetal, ktorí údajne vytvorili zločineckú skupinu a spôsobili škody na kultúrnom dedičstve vo výške viac než pol milióna eur. TASR o tom informuje na základe piatkových správ agentúry AFP a webového portálu El Confidencial.

Členovia organizácie boli zadržaní v hlavnom meste Madrid i v ďalších vrátane katalánskej metropoly Barcelone, či Valencie a Zaragozy.

Zatknuté osoby sú podozrivé z trestných činov členstva v zločineckej organizácii, poškodenia historického dedičstva, ohrozenia bezpečnosti cestnej premávky a leteckej dopravy, útokov voči predstaviteľom úradov a narušovania verejného poriadku. Celková výška spôsobených škôd podľa vyšetrovateľov prevyšuje 500.000 eur.

Madridská polícia oznámila, že medzi zadržanými je aj trojica hlavných podozrivých, ktorí celú skupinu koordinovali. Vyšetrovanie sa začalo ešte v januári 2022 po tom, ako viacero osôb farbou znečistilo budovy ministerstva poľnohospodárstva v Madride.

Členovia zoskupenia sa odvtedy na rôznych miestach Španielska i v iných krajinách dopustili viac než 60 činov ako pošpinenie budov či umeleckých diel v múzeách farbou, blokády cestných komunikácií a pristávacích dráh letísk v Madride či na ostrove Ibiza. Takisto si údajne vytvorili väzby na podobné zločinecké skupiny v zahraničí.

Dvaja členovia Futuro Vegetal sa v novembri 2022 prilepili k rámom obrazov španielskeho romantického maliara Francisca Goyu v madridskom múzeu Museo del Prado. Na podobné protesty využili aj diela Vincenta van Gogha v Londýne a Ríme.

Futuro Vegetal je skupina, ktorá využíva akty občianskej neposlušnosti a priamej akcie, pričom požaduje opatrenia na boj proti klimatickej kríze a propaguje konzumáciu potravín rastlinného pôvodu, uvádza táto organizácia na svojej webovej stránke.