Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Španielsku zaznamenali vôbec najteplejší január

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Celkovo teplota v krajine podľa údajov 400 meteorologických staníc počas januára dosahovala 20 alebo viac stupňov Celzia.

Madrid 7. februára (TASR) - Španielsko tento rok zaznamenalo najteplejší január v histórií meraní, ktoré sa začali v roku 1961. Informoval o tom v stredu tamojší meteorologický úrad Aemet. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Priemerná teplota sa na pevninskej časti Španielska pohybovala v januári na úrovni 8,4 stupňa Celzia, čo je o 2,4 stupňa viac ako je priemer za toto obdobie. Zároveň bol o 0,4 stupňa Celzia prekonaný aj posledný rekord z roku 2016, uviedol Aemet vo vyhlásení.

Celkovo teplota v krajine podľa údajov 400 meteorologických staníc počas januára dosahovala 20 alebo viac stupňov Celzia. Vo východnej provincii Valencia namerali v uplynulom mesiaci 29,5 stupňa Celzia. Na juhovýchode a juhu krajiny sa teplota pohybovala medzi 27,8 až 28,5 stupňami Celzia - čo sú hodnoty, ktoré bežne evidujú v júni.

Takáto nezvyčajne teplé zimné počasie prilákalo ľudí na pláže a na terasy v kaviarňach naprieč Španielskom. Zároveň však oddialilo začiatok lyžiarskej sezóny a ešte viac zhoršilo roky trvajúce obdobie sucha v regiónoch Katalánsko a Andalúzia na severovýchode a juhu krajiny.

Regionálna vláda v Katalánsku minulý týždeň vyhlásila stav núdze v dôsledku sucha pre druhé najväčšieho španielske mesto Barcelona a väčšinu okolitého regiónu, čo umožnilo zaviesť prísnejšie obmedzenia pre spotrebu vody po troch rokoch bez výrazných zrážok.

Andalúzske úrady varovali, že v dôsledku sucha bude potrebné znížiť spotrebu vody v mestách Sevilla a Malaga počas letných mesiacov, ak dovtedy nenaprší dostatočné množstvo zrážok.

Tieto dve najľudnatejšie španielske provincie sa pripravujú aj na to, že budú musieť dovážať čistú vodu na lodiach.

"Čelíme veľmi komplikovanej situácii. Španieli veľmi dobre vedia, že prišla klimatická zmena," uviedol španielski minister pôdohospodárstva Luis Planas po zverejnení správy o rekordnej januárovej teplote.

Hovorca meteorologického úradu Aemet uviedol, že hoci v januári pršalo, rozloženie zrážok bolo veľmi nerovnomerné: najmenej zrážok spadlo tam, kde boli potrebné najviac.