Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa konajú regionálne voľby

Volič vhadzuje volebný lístok počas parlamentných volieb v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko 6. júna 2021 vo Wittenburgu. Foto: TASR/DPA

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky CDU čelí silnej výzve krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Berlín 6. júna (TASR) - V nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby. Volebné miestnosti sa otvorili o 8.00 h a uzavrú sa o 18.00 h.

Ako pripomenula agentúra AP, voľby sú posledným prieskumom nálad pred nemeckými parlamentnými voľbami naplánovanými na 26. septembra.

V posledných voľbách v Sasku-Anhaltsku pred piatimi rokmi zvíťazila Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky CDU čelí silnej výzve krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá vo voľbách v tejto spolkovej krajine v roku 2016 skončila na druhom mieste.

Úradujúci premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff, člen Merkelovej CDU, je medzi tamojšími voličmi obľúbený. Silné víťazstvo vládnej CDU by bolo možné vnímať aj ako znak toho, že nový šéf strany Armin Laschet môže dúfať v podporu konzervatívcov a centristov v blížiacich sa parlamentných voľbách, píše AP.

O hlasy voličov v Sasku-Anhaltsku sa tiež uchádzajú environmentalisti zo strany Zelených a sociálni demokrati (SPD). Obe strany boli uplynulých päť rokov súčasťou Haseloffovej vládnej koalície.