Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V srbských mestách sa konali demonštrácie proti kultúre násilia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Belehrade protestujúci dočasne zablokovali diaľnicu.

Belehrad 25. júna (TASR) - V srbskej metropole Belehrad a ďalších ôsmich mestách sa v sobotu konali demonštrácie tisícok ľudí, ktorí protestovali proti srbskej "kultúre násilia". Od dvoch masových strelieb, pri ktorých v máji zahynulo 18 ľudí, sa v Srbsku protesty konali už niekoľkokrát. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hnev a protesty srbských občanov boli namierené proti vláde tamojšieho prezidenta Aleksandra Vučiča a provládnym médiám, ktoré podľa kritikov "ospevujú násilie a podnecujú k nenávisti".

V Belehrade protestujúci dočasne zablokovali diaľnicu. Ďalšie demonštrácie sa konali v mestách Nový Sad, Niš, Kragujevac, Krajlevo, Subotica, Vranje či Leskovac. Na účasť na protestoch vyzývali aj ľavicové a liberálne opozičné strany či občianske hnutia.

Agentúra DPA pripomína, že demonštrácie sa konali po dvoch tragických masových streľbách, ku ktorým došlo v máji. Na začiatku mája 13-ročný chlapec na základnej škole zastrelil deväť spolužiakov a školského strážnika. Len o deň neskôr v dedine Dubona blízko Belehradu 21-ročný muž spustil paľbu na miestnych obyvateľov. Útok si vyžiadal osem obetí.