Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V štáte Ásam po piatich mesiacoch zlikvidovali požiar ropnej studne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Pri výbuchu zahynuli dvaja zamestnanci ropnej spoločnosti, ďalší prišiel o život v septembri pri nehode v blízkosti horiaceho vrtu.

Naí Dillí 15. novembra (TASR) - Mohutný požiar ropnej studne v štáte Ásam na severovýchode Indie sa po piatich mesiacoch konečne podarilo uhasiť. Informovali o tom v nedeľu miestne úrady.

Zamestnanci ropnej spoločnosti Oil India sa koncom mája snažili zastavili únik plynu a ropy z jednej z ropných studní. Začiatkom júna však na vrte došlo k sérii výbuchov a vypukol mohutný požiar.

Pri výbuchu zahynuli dvaja zamestnanci ropnej spoločnosti, ďalší prišiel o život v septembri pri nehode v blízkosti horiaceho vrtu.

Výbuchy a následný požiar si vyžiadali evakuáciu viac ako 7000 obyvateľov oblasti žijúcich v okruhu 1,5 kilometra od ropnej studne, ktorí teraz žijú v núdzových táboroch.

Na pomoc pri hasení rozsiahleho požiaru boli privolaní aj odborníci zo zahraničia - zo Singapuru, Spojených štátov a Kanady.

Požiar ropnej studne napokon zlikvidovali pomocou soľanky - roztoku chloridu sodného, informovala v nedeľu spoločnosť Oil India. Lokalita je "teraz pod kontrolou", nie je v nej žiadny tlak. Najbližších 24 hodín ju bude treba pozorovať, aby sa zistilo, či sa z ropnej studne neuvoľňuje zemný plyn a či v nej nestúpa tlak, vysvetlil hovorca spoločnosti.

Ropné pole Baghdžán, kde došlo k výbuchom a požiaru, sa nachádza v blízkosti Národného parku Dibru-Saikhowa a mokraďového biotopu, kde žije niekoľko ohrozených druhov, vrátane tigrov a slonov. V regióne sa tiež nachádza viacero vtáčích rezervácií.

Indický inštitút divokej prírody vo svojej júlovej správe uviedol, že tento únik ropy mal veľa negatívnych dôsledkov na miestnu flóru a faunu.

"Je známe, že uvoľňované toxíny majú dlhodobú perzistenciu v pôdach a sedimentoch, čo ovplyvní nielen súčasné životné podmienky, ale z dôvodu postupného uvoľňovania predstavuje aj dlhodobé vážne zdravotné riziko," upozornil tiež inštitút.

Spoločnosť Oil India prišla pri tejto nehode o viac ako 800.000 dolárov, povedal miestnym médiám koncom septembra výkonný riaditeľ Sušil Čandra Mišra.