Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Štokholme oznámili mená laureátov alternatívnej Nobelovej ceny

Na snímke vzprava Ole von Uexkull, riaditeľ Right Livelihood Award Foundation a člen poroty Maina Kiai. Foto: TASRAP

Tento rok ich získali štyri osoby za angažovanie sa v oblasti ľudských práv, verejného zdravia a dobrého spravovania spoločnosti.

Štokholm 26. septembra (TASR) - Vo švédskom Štokholme oznámili dnes mená laureátov tzv. alternatívnych Nobelových cien, ktoré boli tento rok udelené štyrom osobách za ich angažovanie sa v oblasti ľudských práv, verejného zdravia a dobrého spravovania spoločnosti. Informuje o tom agentúra AP.

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 nadácia Right Livelihood Award Foundation z iniciatívy niekdajšieho nemeckého europoslanca a filantropa Jakoba von Uexkülla ako ocenenie práce, ktorú oficiálne Nobelove ceny podľa jeho názoru ignorovali.

Laureátmi ceny, ktorá sa oficiálne volá Right Livelihood Award, sa tento rok stali indický právnik Colin Gonsalves, azerbajdžanská novinárka Chadidža Ismajilovová a etiópska právnička a bojovníčka za práva zdravotne znevýhodnených ľudí Yetnebersh Nigussieová.

Porota v zdôvodnení svojho výberu laureátov uviedla, že v prípade Gonsalvesa ocenila jeho tri desaťročia trvajúce úsilie o zabezpečenie základných ľudských práv pre najmarginalizovanejších a najohrozenejších občanov Indie.

Ismajilovová sa stala laureátkou ceny za odvahu a vytrvalosť pri odhaľovaní korupcie vo svojej vlasti "prostredníctvom vynikajúcej investigatívnej žurnalistiky v mene transparentnosti a zodpovednosti".

Nigussieová bola ocenená za "za svoju inšpirujúcu prácu na podporu práv a začlenenia ľudí so zdravotným postihnutím".

Títo traja ocenení si rozdelia tri milióny švédskych korún (približne 314.500 eur), ktorými je cena dotovaná.

Čestnou cenou, ktorá nie je finančne dotovaná, vyznamenala porota Roberta Billotta, právnika a ochrancu životného prostredia z amerického štátu Cincinnati.

Porota ocenila Billottov "desaťročia trvajúci boj proti chemického znečisteniu" a jeho víťazstvo "v dlhom zápase o spravodlivosť" pre obete chemického znečisťovania, ale aj za "stanovenie precedensu pre účinnú reguláciu nebezpečných látok".