Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

V Štrasburgu pokračuje plenárne zasadnutie o návrhoch občanov EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Účastníci absolvujú stretnutia s predstaviteľmi inštitúcií EÚ, aby predstavili svoje konkrétne návrhy na to, ako vybudovať lepšiu Európsku úniu.

Štrasburg 25. marca (TASR) - V sobotu na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu pokračuje plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktoré sa venuje návrhom občanov členských krajín v oblastiach hospodárstva, sociálnej spravodlivosti či digitálnej transformácie. TASR o tom informuje na základe vyjadrení, ktoré na svojej oficiálnej webovej stránke sprostredkovala Európska komisia (EK).

Zasadnutie sa začalo v piatok (25. marca). EK na svojom používateľskom účte na sociálnej sieti Twitter napísala, že občania zo "všetkých kútov" EÚ sa stretávajú v Štrasburgu, aby priniesli skutočnú zmenu.

Účastníci absolvujú stretnutia s predstaviteľmi inštitúcií EÚ, aby predstavili svoje konkrétne návrhy na to, "ako vybudovať lepšiu Európsku úniu".

Podpredsedníčka Európskej komisie pre demokraciu a demografiu Dubravka Šuicová na Twitteri uviedla, že témami víkendového plenárneho zasadnutia sú silnejšie hospodárstvo, sociálna spravodlivosť a zamestnanosť, vzdelávanie, kultúra, mladí ľudia, šport a digitálna transformácia.

Plenárne zasadnutie zohľadní odporúčania všetkých európskych aj národných panelových diskusií občanov, príspevky zozbierané cez mnohojazyčnú digitálnu platformu, ako aj odporúčania vyplývajúce z debát na predošlých plenárnych zasadnutiach CoFoE a pracovných skupín, zoskupených podľa jednotlivých tém.

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas v piatok na Twitteri napísal, že účastníkmi týchto pracovných skupín diskutoval o vzdelávaní a migrácii. Hlas občanov EÚ je podľa neho dôležitý v deň, keď sa koná summit Európskej rady. Lídri členských krajín EÚ v dňoch 24.-25. marca rokovali o energetickej samostatnosti, potravinovej bezpečnosti a podpore pre Ukrajinu.