Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri sa v Štrasburgu lúčili s Helmutom Kohlom

Vojaci nesú truhlu s pozostatkami bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla počas rozlúčky v Európskom parlamente 1. júla 2017 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Ten po dlhodobých zdravotných problémoch skonal 16. júna vo veku 87 rokov.

Štrasburg 1. júla (TASR) - Bývalý americký prezident Bill Clinton si dnes slávnostným prejavom na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu uctil pamiatku bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla. Ten po dlhodobých zdravotných problémoch skonal 16. júna vo veku 87 rokov.

Okrem Clintona vystúpili na smútočnom obrade v Štrasburgu aj ďalší bývalí či súčasní svetoví lídri francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev či predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Bývalý nemecký kancelár poskytol podľa Clintona príležitosť, aby "sme boli súčasťou niečoho väčšieho než sme my sami a než je oblasť našich právomocí".

"Tohto muža som miloval," povedal Clinton, ktorý bol prezidentom USA v rokoch 1993-2001. "Pretože chcel vytvoriť svet, ktorému nebude nikto dominovať. Svet, v ktorom pred konfliktom stojí spolupráca, v ktorom rôznorodé skupiny dospejú k lepšiemu rozhodnutiu ako diktátori," vysvetlil Kohlov dobrý priateľ a politický súpútnik Clinton.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev označil Kohla v svojej reči za "jedného z architektov súčasného svetového poriadku". Kohl podľa bývalého ruského prezidenta "priniesol osobný vklad k nastoleniu spoľahlivého partnerstva medzi Ruskom a Nemeckom", Medvedevove slová zverejnila agentúra TASS.

Slova sa ujal tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý je generačne mladším politikom než mnohí prítomní lídri. "Pre moju generáciu je už Helmut Kohl súčasťou európskej histórie," uviedol. "Bez tejto skúsenosti by sme tu neboli, nemohli by sme robiť to, čo robíme," pripomenul 39-ročný Macron s tým, že to boli "smelé, odvážne a historické skutky".

Macron v Štrasburgu zároveň zopakoval svoje odhodlanie úzko spolupracovať s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Smútočné prejavy svetových lídrov v Štrasburgu uzavrela svojím príhovorom kancelárka Merkelová. "Vážený kancelár Helmut Kohl, na tom, že tu stojím máte rozhodujúci podiel. Ďakujem za príležitosti, ktoré ste mi dali," poďakovala sa súčasná spolková kancelárka svojmu predchodcovi.

Po prevoze rakvy s telesnými pozostatkami zosnulého vrtuľníkom zo Štrasburgu do Ludwigshafenu a následne do Speyeru sa uskutoční zádušná omša, ktorej dejiskom bude tamojšia Katedrála Panny Márie a sv. Štefana. Po rozlúčke s vojenskými poctami, ktorá sa uskutoční tiež v tejto lokalite, Kohla pochovajú na miestnom cintoríne v Speyeri.

Kohl viedol Nemecko počas procesu opätovného zjednotenia v roku 1990 po páde Berlínskeho múru. Kancelárom bol v rokoch 1982-1998, najskôr v Západnom Nemecku a potom v zjednotenej krajine. Je taktiež považovaný za kľúčovú osobnosť európskej integrácie v povojnovom období.

Šefčovič: Kohl zosobňoval v sebe celú povojnovú históriu Európy


Dnešná pietna spomienka a rozlúčka súčasných a bývalých európskych a svetových štátnikov s bývalým nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu bola vysoko symbolická. Uviedol pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

"Kohl zosobňoval v sebe celú povojnovú históriu Európy, veľmi dobre si pamätal ako druhá svetová vojna bolestivo zasiahla do života miliónov Európanov. Celý svoj život zasvätil tomu, by sa budovala zjednotená Európa a aby Nemecko sa stalo Nemeckom európskym," uviedol Šefčovič. Ten spolu s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom, prvým podpredsedom EK Fransom Timmermansom a ďalšími troma eurokomisármi zastupovali exekutívu EÚ na tomto "európskom štátnom obrade".

V mene EÚ vystúpil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý podľa Šefčoviča pripomenul Kohlovu zásluhu aj na nemecko-poľskom vyrovnaní a na podpore pre hnutie Solidarita, ktoré znamenalo demokratizáciu Poľska.

Šefčovič ocenil, že sa na pietnom podujatí v Štrasburgu zúčastnil aj bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, lebo z pohľadu Slovenska Kohl znamenal politickú osobnosť, ktorá urobila maximum pre zjednotenie Európy a pre otvorenie dverí novým členským štátom do EÚ.

Účasť popredných politikov súčasnosti a z doby, keď bol Kohl spolkovým kancelárom podľa Šefčoviča symbolizuje aké silné vzťahy si Kohl dokázal vybudovať so štátnikmi z celého sveta.

"Vo všetkých prejavoch odznelo to, akú mal Kohl zásluhu na nemecko-francúzskom vyrovnaní, akú mal zásluhu na tom, že sa podarilo nastaviť také vzťahy s Ruskom, že bolo možné zjednotenie Nemecka a že sa postupne zjednocovala Európa vydláždením cesty pre krajiny zo strednej a východnej Európy, aby sa mohli stať členmi EÚ," opísal dianie v Štrasburgu Šefčovič.

Spresnil, že to, že k mimoriadnemu vzdaniu úcty významnému európskemu štátnikovi došlo na pôde Európskeho parlamentu a v Štrasburgu, v meste vnímam ako symbol nemecko-francúzskeho vyrovnania a povojnovej spolupráce, bolo viac ako symbolické.

Merkelová: Môj život by bol bez Kohla celkom odlišný


Bývalí i súčasní svetoví lídri sa dnes na smútočnom obrade na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu rozlúčili s nedávno zosnulým nemeckým exkancelárom Helmutom Kohlom. Uctili si pamiatku tohto výnimočného politika a pripomenuli si ho ako zjednotiteľa a európskeho patriota, bez ktorého by sa ich životy uberali odlišným smerom, informovala agentúra DPA.

Samotná súčasná nemecká kancelárka na tomto mimoriadnom podujatí priznala, že bez Kohla by sa jej dráha vydala celkom iným smerom. "Bez Helmuta Kohl by boli osudy miliónov ľudí žijúcich do roku 1990 za (berlínskym) múrom iné - samozrejme ten môj rovnako," uviedla Merkelová s tým, že formoval celú generáciu.

Kancelárka Kohla označila za staviteľa mostov, ktoré siahali od Washingtonu po Moskvu, ako aj k nemeckým susedom. Kohl bol najdlhšie pôsobiacim nemeckým kancelárom od čias Otta von Bismarcka.

Merkelová pripustila, že i keď občas so svojím konzervatívnym mentorom nesúhlasila, tieto rozdiely "však v porovnaní s obrovským úspechom jeho života zapadli prachom".

"Môj život by bol bez Helmuta Kohla celkom odlišný," pokračovala politička uzatvárajúca smútočné prejavy štátnikov v Štrasburgu. "Vážený kancelár Helmut Kohl, na tom, že tu stojím máte rozhodujúci podiel. Ďakujem za možnosti a príležitosti, ktoré ste mi dali," poďakovala sa súčasná spolková kancelárka svojmu predchodcovi.