Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V stredisku Cermis spadla pred 40 rokmi lanovka, zahynulo 42 ľudí

Ilustračné foto. Záchranári na svahu hory Cermis Foto: TASR/AP

Schádzajúca lanovková gondola s ľuďmi spadla z výšky 200 metrov a po svahu kopca sa šmýkala ďalších 91 metrov, kým sa zastavila na jeho trávnatom úbočí.

Cavalese 9. marca (TASR) - V športovom stredisku Cermis blízko mesta Cavalese v severnom Taliansku sa pred 40 rokmi, 9. marca 1976, zrútila na zem plne obsadená kabína lanovky. Pri nešťastí zahynulo 42 ľudí. Príčinou nehody bolo pretrhnutie lana.

Schádzajúca lanovková gondola s ľuďmi spadla z výšky 200 metrov a po svahu kopca sa šmýkala ďalších 91 metrov, kým sa zastavila na jeho trávnatom úbočí. Tragédiu zavŕšil pád trojtonového stĺpa, ktorý gondolu rozdrvil.

Na palube vtedy desaťročnej lanovky s kapacitou 40 miest bolo 43 ľudí vrátane 15 detí vo veku 7-15 rokov a 18-ročného sprievodcu. Haváriu prežila iba 14-ročná Talianka Alessandra Piovesanová, ktorá bola na Cermise na školskom výlete. Medzi obeťami boli Nemci, Taliani, Rakúšania a jedna Francúzka.

Vyšetrovaním sa zistilo, že dve oceľové laná sa skrížili a jedno druhé poškodilo. Na mieste nebol vytvorený záchranný systém (siete a pod.), pretože firma, ktorá lanovku inštalovala, s podobnou nehodou nepočítala. Automatický bezpečnostný systém samotnej lanovky bol vypnutý. Do väzenia išli štyria ľudia z firmy prevádzkujúcej lanovku.

Hora Cermis má tragickú históriu.

V roku 1998 pretrhlo lietadlo amerického námorníctva, ktoré letelo prinízko nad svahom, kábel lanovky. Jedna zo zavesených gondol sa zrútila na zem, zahynulo 20 ľudí.

V roku 2013 zomrelo pri nočnej havárii snežného skútra na zjazdovke na svahu hory šesť Rusov.