Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Stredozemnom mori zahynulo cez víkend najmenej 200 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Iba počas tohto víkendu zachránili nasadené hliadky viac než 6600 prichádzajúcich migrantov.

Rím 8. mája (TASR) - Vo vodách Stredozemného mora prišlo počas uplynulého víkendu o život najmenej 200 migrantov po tom, ako sa prevrátili člny, v ktorých sa viezli. Agentúra DPA dnes informovala o dvoch nehodách.

Severozápadne od líbyjského Tripolisu zachránili hliadky z prevrhnutého plavidla sedem ľudí, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v Líbyi. Podľa výpovede jedného zachráneného malo v potopenom člne cestovať ešte 113 ďalších migrantov.

Citovaná informácia bola zverejnená na Twitteri, jej pravosť potvrdil Flavio Di Giacomo, hovorca IOM v Ríme, napísala agentúra DPA.

Ďalšia nehoda sa v Stredozemnom mori stala v sobotu. Podľa informácií talianskej tlačovej agentúry ANSA prevrhnutie gumeného člna neprežilo 80 osôb. ANSA citovala výpovede preživších.

Námorná trasa medzi pobrežiami Líbye a Talianska je jednou z najfrekventovanejších a zároveň najnebezpečnejších migračných ciest vôbec. Iba počas tohto víkendu zachránili nasadené hliadky viac než 6600 prichádzajúcich migrantov.

Podľa vysokého komisára pre utečencov Filippa Grandiho od začiatku tohto kalendárneho roka na ceste do Európy zahynulo alebo sa stratilo viac než 1150 osôb.

Grandi v nedeľu vyzdvihol činnosť mimovládnych organizácií pôsobiacich v Stredozemnom mori. Upozornil, že mimovládne záchranárske plavidlá podnikli od 1. januára tretinu zo všetkých záchranných operácií.