Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V strojárňach v meste Polička vybuchla trhavina, zranilo sa 19 ľudí

V strojárňach v meste Polička v okrese Svitavy na západnej Morave došlo 23. februára 2017 k niekoľkým výbuchom pravdepodobne trhaviny. Foto: HZS Pardubického kraje

Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov z okolitých bytoviek na najmenej jednu noc. Polícia takisto uzavrela dve prístupové cesty.

Česká polícia dnes po sérii výbuchov uzavrela oblasť okolo areálu strojární v českom meste Polička. Ide o zónu do vzdialenosti približne 1800 metrov od firmy. Informovala o tom česká spravodajská stanica ČT24 s odvolaním sa na hovorkyňu krajskej polície Hanu Kaizarovú a starostu Poličky Jaroslava Martinů.

Polícia uviedla, že v strojárňach naďalej trvá nebezpečenstvo výbuchu. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov z okolitých bytoviek na najmenej jednu noc. Polícia takisto uzavrela dve prístupové cesty.

"Žije tam asi šesťdesiat až osemdesiat ľudí, je tam bytový dom a asi štyri domčeky," povedal starosta.

Areál sa nachádza v miestnej časti Poličky, nazvanej Borina. V jednej z hál sa dnes odohrala séria výbuchov. Prvá explózia sa ozvala o 11.20 h, nasledovalo niekoľko ďalších. Na miesto zamierili sanitky z celého regiónu. Traja ľudia utrpeli vážne popáleniny a podľa krajskej záchrannej služby sú v ohrození života. Medzi zranenými sú aj štyri hasiči.

Podľa firmy došlo k mimoriadnej udalosti na lise na lisovanie trhavín. Pracovníkov z objektu evakuovali okamžite ešte pred príchodom hasičov. "Následný požiar haly spôsobil ďalšie výbuchy materiálu," uviedol štatutárny riaditeľ Petr Němec.

Podľa polície už je väčšina zranených v nemocniciach. Výbuchy síce zatiaľ ustali, nebezpečenstvo ale stále trvá. Podľa hasičov objekt s trhavinami ďalej horí, ale je izolovaný od ostatných.

"Objekt monitorujeme z bezpečnej vzdialenosti, zvrchu ho kontroluje policajný vrtuľník. Budeme čakať, až to vyhorí," povedal námestník riaditeľa krajských hasičov Aleš Černohorský. Ako dlho to bude trvať, nemožno podľa neho odhadnúť, hlavné slovo budú mať pyrotechnici a polícia.

Pravdepodobne vybuchla trhavina


V strojárňach v českom meste Polička došlo dnes k niekoľkým výbuchom, ktorých zdrojom bola pravdepodobne trhavina. Zranenia utrpelo 19 ľudí vrátane niekoľkých hasičov. Traja z nich boli zranení ťažko. Hasiči požiar momentálne likvidujú. Prvé výbuchy sa ozvali okolo 11.00 h.

Hasiči sa nateraz k epicentru výbuchov nedostali.

"Situácia je veľmi neprehľadná, z areálu sa ozývajú ďalšie výbuchy. Bolo zranených niekoľko ľudí vrátane hasičov z prvej jednotky, ktorá na miesto prišla," povedala spravodajskému serveru Novinky.cz hovorkyňa polície Hana Kaizerová.

Ešte krátko pred 14.00 h sa do epicentra výbuchov nikto nedostal a väčšina záchranných zložiek sa držala asi kilometer odtiaľ. Situáciu monitorujú vrtuľníkom s termovíziou. Priamo v areáli strojární popoludní zasadá krízový štáb Pardubického kraja.



Podľa informácií hasičov nastal prvý výbuch pri prečerpávaní horľavých látok z cisterny. Počet zranených je zatiaľ celkom 19, z toho traja ťažko, šesť stredne ťažko a desať ľudí ľahko.

Podľa riaditeľa záchrannej služby Pardubického kraja Pavla Svobodu možno očakávať, že pod troskami budú aj ďalší zranení. Poškodená bola aj prvá sanitka, ktorá dorazila na miesto.

Vyhlásený bol vysoký stupeň požiarneho poplachu; pomoc z iných krajov ČR však zatiaľ hasiči nepotrebujú. Spoločnosť Poličské strojárne sa zatiaľ k udalosti nevyjadrila.