Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Stuttgarte sa začal proces s pravicovými extrémistami

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Ide o 28-ročného informatika a 48-ročnú spolupracovníčku call centra zo spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko.

Stuttgart 14. septembra (TASR) - Proces s dvoma pravdepodobnými prevádzkovateľmi neonacistického internetového portálu Altermedia, ktorí čelia obvineniu z vyvolávania štvavých nálad, sa dnes začal na Vrchnom krajinskom súde v Stuttgarte. Obaja čelia súčasne aj žalobe zo založenia a riadenia zločineckej skupiny, šírenia idey národného socializmu a podnecovania nenávisti voči cudzincom.

Ide o 28-ročného informatika a 48-ročnú spolupracovníčku call centra zo spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko.

Spoluobžalovanými v kauze sú aj 61-ročná žena z Berlína a o dva roky staršia rodáčka z Norimbergu. Stíhanie 54-ročného muža pre jeho údajnú neschopnosť absolvovať v súčasnosti súdne konanie, oddelili.

Spolková prokuratúra vnímala spomínaný portál, ktorý rezort vnútra zakázal v januári minulého roka, ako poprednú ultrapravicovú webovú stránku nielen v Nemecku, ale v celej nemecky hovoriacej oblasti.

Portál slúžil šíreniu pravicovoextrémistických myšlienok a popri zakázaných formách pozdravov a hesiel sa na ňom objavovali aj vyjadrenia štvavého charakteru, od výziev na použitia násilia voči cudzincom žijúcim v Nemecku až po popieranie holokaustu.

Ráta sa s tým, že toto súdne konanie sa skončí až na budúci rok.