Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo viac ako 35.000 Španielov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci však tvrdia, že skutočné čísla by mohli byť omnoho vyššie z dôvodu nezachytených prípadov.

Madrid 27. októbra (TASR) - Španielsko od piatka potvrdilo 52.188 nových prípadov nákazy koronavírusom a 279 nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informáciu priniesla agentúra AP.

Od začiatku pandémie sa ochorením nakazilo takmer 1,1 milióna ľudí a v spojitosti s ním krajina zaznamenala celkovo 35.031 úmrtí. Odborníci však tvrdia, že skutočné čísla by mohli byť omnoho vyššie z dôvodu nezachytených prípadov.

Španielsky epidemiológ Fernando Simón uviedol, že "vývoj (nových infekcií) je rýchly" a pravdepodobne bude v tomto trende počas nasledujúcich týždňov pokračovať.

Päť zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev podľa denníka El Mundo zakázalo prechod cez svoje hranice okrem nevyhnutných prípadov. Urobili tak po tom, čo ústredná vláda v nedeľu vyhlásila stav núdze, zaviedla nočný zákaz vychádzania a stanovila, že na jednom stretnutí môže byť naraz maximálne deväť osôb. Simón dodal, že ohrozené sú takmer všetky autonómne spoločenstvá v krajine.

Po tom, čo zavreli svoje hranice na obmedzenie šírenia ochorenia COVID-19 autonómne spoločenstvá La Rioja a Navarra, sa k nim pripojili aj Baskicko, Aragónsko a Astúria.