Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s povodňami v Líbyi zatkli osem predstaviteľov

Na archívnej snímke záchranári a príbuzní sedia pred zrútenými budovami po záplavách spôsobených stredomorskou búrkou Daniel v líbyjskej Derne. Foto: TASR/AP

Zatknutí činitelia čelia podozreniam zo "zlého riadenia" a nedbalosti a pôsobia alebo pôsobili v úradoch zodpovedných za vodné zdroje a priehrady v krajine.

Tripolis 25. septembra (TASR) - Úrad líbyjského generálneho prokurátora v pondelok nariadil zatknutie ôsmich predstaviteľov v súvislosti s vyšetrovaním nedávnych katastrofálnych povodní, ktoré si v krajine vyžiadali tisícky obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP.

Zatknutí činitelia čelia podozreniam zo "zlého riadenia" a nedbalosti a pôsobia alebo pôsobili v úradoch zodpovedných za vodné zdroje a priehrady v krajine.

Rozsiahle záplavy na východe Líbye spôsobila 10. septembra búrka Daniel. V horách nad prístavným mestom Darna sa v jej dôsledku pretrhli dve staršie priehrady a voda z nich zničila rozsiahle časti mesta. Úrad líbyjského generálneho prokurátora uviedol, že na priehradách boli praskliny od roku 1998. V roku 2010 ich síce začala opravovať turecká spoločnosť, práce však boli prerušené v dôsledku revolúcie, ktorá v krajine vypukla v roku 2011. Krajina sa odvtedy zmieta v bezpečnostnej a politickej kríze.

Oficiálny počet obetí záplav je viac ako 3800. Medzinárodné humanitárne organizácie však upozorňujú, že nezvestných je ďalších približne 10.000 ľudí. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo štvrtok uviedla, že v dôsledku záplav bolo vysídlených viac ako 43.000 obyvateľov.