Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Erdogan: Útok na svadobčanov spáchalo v Gaziantepe dieťa

Záchnári Zeleného polmesiaca na mieste výbuchu v Gaziantepe, na juhovýchode Turecka, 21.8.2016. Foto: TASR AP

Útočník sa tu odpálil v čase, keď svadobčania oslavovali na ulici. Medzi hospitalizovanými, však nie sú v kritickom stave, sú aj novomanželia Besna a Nurettin Akdoganovci.

Ankara 21. augusta (TASR) - Istanbul 21. augusta (TASR) - Samovražedný útok na svadobčanov spáchalo v sobotu pod holým nebom v tureckom meste Gaziantep dieťa vo veku 12-14 rokov. Vyhlásil to dnes v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informovali spravodajská televízia CNN Türk a tlačová agentúra DPA.




Dejisko útoku, z ktorého najvyšší turecký predstaviteľ už skôr obvinil džihádistov z Islamského štátu, leží rádovo desiatky kilometrov od turecko-sýrskej štátnej hranice.

Útočník sa tu odpálil v čase, keď svadobčania oslavovali tancom sobáš priamo na ulici. Prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) potvrdila, že išlo o svadbu jedného z jej členov. Počet obetí útoku sa dnes zvýšil už na 51, zranených bolo podľa aktualizovaných informácií ďalších 69 ľudí, 17 z nich je v kritickom stave.

Medzi hospitalizovanými zranenými, ktorí však nie sú v kritickom stave, sú aj novomanželia Besna a Nurettin Akdoganovci.




K útoku došlo v prevažne kurdskom meste Gaziantep, metropole rovnomennej provincie. Mesto sa nachádza približne 60 kilometrov od hranice so Sýriou.

Erdogan o teroristických skupinách

Turecký prezident R. Erdogan vydal dnes ráno vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že "páchateľom útoku v Gaziantepe bol s najväčšou pravdepodobnosťou Islamský štát". Prezident v tejto súvislosti poznamenal, že "niet absolútne nijakého rozdielu" medzi Islamským štátom, kurdskými vzbúrencami a hnutím v Spojených štátoch žijúceho moslimského duchovného Fethullaha Gülena. Všetky tieto subjekty Erdogan nazval teroristickými skupinami.

Dráma na kurdskej svadbe

Poslanec prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Mahmut Togrul potvrdil, že k útoku došlo na kurdskej svadbe, informovala agentúra Reuters. Odvolala sa aj na zdroj z prostredia bezpečnosti, podľa ktorého nastal výbuch vo chvíli, keď veľká skupina oslavujúcich vyšla na ulicu.

Podpredseda tureckej vlády Mehmet Simsek označil útok za barbarský čin. Podľa neho ho spáchal zrejme samovražedný atentátnik.

Spravodajská stanica BBC informovala, že k útoku sa dosiaľ neprihlásila žiadna skupina. Zdroje z vlády však uviedli, že za útokom mohla byť teroristická organizácia Islamský štát, ktorá má v meste svojich ľudí.

Putin vyzval na spoločný boj proti terorizmu

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v tejto súvislosti na spoločný boj proti terorizmu. V sústrastnom telegrame najvyššiemu tureckému predstaviteľovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi zločin odsúdil a označil ho za brutálny a cynický. "Opäť sme sa raz dozvedeli, že terorizmus neuznáva nielen zákony civilizovanej spoločnosti, ale porušuje aj základné normy ľudskej morálky," citovala z Putinovho listu s odvolaním sa na Kremeľ tlačová agentúra DPA.

Rokovanie prezidenta V. Putina s tureckým prezidentom R. Erdoganom, 9.8.2016.
Foto: TASR AP




Francúzi a Nemci odsúdili útok


Samovražedný teroristický útok, z ktorého Turecko obvinilo džihádistov z Islamského štátu, odsúdili aj francúzska a nemecká vláda.

Vojenská prehliadka na Elyzejských poliach, ohňostroje, bály, bankety, pikniky a ľudová veselica. To sú charakteristické znaky francúzskeho štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily. Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande sleduje vojenskú prehliadku na bulvári na Champs-Elysées v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Francúzsky prezident Francois Hollande hovoril v tejto súvislosti o "hanebnom útoku" a zdôraznil, že Paríž je na strane všetkých, ktorí bojujú proti terorizmu.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier konštatoval, že z oslavy radosti, akou je svadba, sa stal zlý sen. "Sme myšlienkami s obeťami, ich blízkymi a priateľmi, smútime s nimi," zdôraznil hovoriac o hrôzostrašnom útoku.

Pápež vyzval k modlitbám za obete

Po tradičnej nedeľňajšej modlitbe Anjel Pána vyzval dnes pápež František na modlitby za najmenej 50 obetí samovražedného sobotňajšieho útoku v Turecku. "Dostal som smutnú správu o krvavom atentáte, ktorý včera otriasol milovaným Tureckom. Modlime sa za obete, mŕtvych a zranených a poprosme o mier pre všetkých," citoval Vatikánsky rozhlas slová hlavy katolíckej cirkvi.

Na snímke zo 17. augusta 2016 pápež František.
Foto: TASR/AP



Sobotňajší teroristický útok rezonoval aj v Bruseli, kde vyvolal pobúrenie. Zločin ostro odsúdili prostredníctvom sociálnych sietí eurokomisári (pre susedskú politiku a rozširovanie únie) Johannes Hahn a (pre humanitárnu pomoc a krízový manažment) Christian Stylianides, ako aj šéf frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente Manfred Weber.

Americký veľvyslanec v Turecku John Bass odsúdil zločin ako "barbarský útok" a ubezpečil Turecko ako spojenca o solidarite v boji, ktorého cieľom je porážka spoločnej hrozby - terorizmu, vyplýva zo správy tlačovej agentúry AP.