Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Švajčiarsku odsúdili gambijského exministra vnútra

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Súdny proces sa začal v januári v rámci "univerzálnej jurisdikcie", ktorá umožňuje stíhať závažné zločiny spáchané v zahraničí.

Ženeva 15. mája (TASR) - Švajčiarsky najvyšší trestný súd v stredu odsúdil na 20 rokov odňatia slobody bývalého gambijského ministra vnútra Ousmana Sonka. Išlo o zločiny proti ľudskosti počas represií bezpečnostných síl tejto západoafrickej krajiny voči odporcom dlhoročného diktátora Yahyu Jammeha. Oznámila to mimovládna organizácia TRIAL International so sídlom v Ženeve, TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Súdny proces sa začal v januári v rámci "univerzálnej jurisdikcie", ktorá umožňuje stíhať závažné zločiny spáchané v zahraničí. Rozsudok bol prečítaný na Spolkovom trestnom súde Švajčiarska (Bundesstrafgericht) v meste Bellinzona.

Sonko (55) riadil gambijský rezort vnútra v rokoch 2006 až 2016. O azyl vo Švajčiarsku požiadal v novembri 2016, o dva mesiace neskôr ho zatkli. Generálna prokuratúra uviedla, že obžaloba proti Sonkovi sa týkala zločinov spáchaných počas 16 rokov vlády Jammeha proti odporcom režimu v Gambii, ktoré zahŕňali zabíjanie, mučenie, znásilňovanie a početné nezákonné zadržiavanie.

Philip Grant, výkonný riaditeľ organizácie TRIAL International, ktorá podala žalobu na Sonka vo Švajčiarsku pred jeho zatknutím, uviedol, že ide o najvyššie postaveného bývalého vládneho činiteľa, ktorý bol doteraz postavený pred súd v Európe podľa zásady univerzálnej jurisdikcie.

Skupina uviedla, že stredajšie odsúdenie ukázalo, že "nikto nie je mimo dosahu spravodlivosti".

Sonko vstúpil do gambijskej armády v roku 1988, v roku 2003 bol vymenovaný za veliteľa Štátnej gardy a zodpovedal za Jammehovu bezpečnosť, uviedla švajčiarska prokuratúra. V roku 2005 sa stal generálnym inšpektorom gambijskej polície.

Z funkcie ministra vnútra bol odvolaný v septembri 2016 niekoľko mesiacov pred koncom Jammehovej vlády. Opustil Gambiu, aby v Európe požiadal o azyl.

Jammeh sa zmocnil vlády počas prevratu v roku 1994. V roku 2016 prehral prezidentské voľby, ale odmietol uznať víťazstvo súčasného prezidenta Adamu Barrowa. Začiatkom roku 2017 pod hrozbou regionálneho vojenského zásahu utiekol a zdržiava sa v exile v Rovníkovej Guinei. Aj on bol obvinený zo závažného porušovania ľudských práv.