Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vo Švédsku sa šíria dezinformácie spojené s pálením Koránu v Štokholme

Švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Švédsky premiér povedal, že dezinformácie súvisia s nedávnymi protestmi, pri ktorých iracký utečenec v Štokholme dvakrát v priebehu posledných týždňov zapálil a pošliapal Korán, svätú knihu moslimov.

Štokholm 27. júla (TASR) - Švédsky premiér Ulf Kristersson v stredu vyhlásil, že jeho vlasť je v súčasnosti terčom dezinformačných kampaní, ktoré súvisia s pálením Koránu v Štokholme. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Tieto) dezinformačné kampane sú podporované (inými) štátmi a štátu podobnými aktérmi, ktorých cieľom je poškodiť Švédsko a švédske záujmy," uviedol premiér Ulf Kristersson na sociálnej sieti.

Švédsky premiér povedal, že dezinformácie súvisia s nedávnymi protestmi, pri ktorých iracký utečenec v Štokholme dvakrát v priebehu posledných týždňov zapálil a pošliapal Korán, svätú knihu moslimov. Tieto udalosti sú podľa Kristerssona reinterpretované "nepresným spôsobom, niekedy s priamymi výzvami na poškodenie (Švédska)".

Aj minister civilnej ochrany Carl-Oskar Bohlin varoval pred intenzívnejším šírením dezinformácii vo Švédsku, ktoré podľa neho ohrozujú národnú bezpečnosť krajiny a môžu uškodiť jej obyvateľom aj švédskym spoločnostiam v zahraničí.

V dôsledku pálenia koránu v Štokholme sa medzi Švédskom a štátmi Blízkeho východu vystupňovalo napätie a tamojšie krajiny si v tejto súvislosti predvolávali švédskych veľvyslancov.

Iracký utečenec Salwán Múmíká minulý týždeň s povolením švédskej polície pred budovou irackej ambasády v Štokholme pošliapal Korán, ale nespálil ho. Na podobnom proteste v júni pred štokholmskou mešitou zapálil niekoľko strán z tejto knihy, čo vyvolalo masové protesty vo viacerých moslimských krajinách.

Švédska vláda incidenty s pálením Koránu odsúdila, no zároveň zdôraznila, že je potrebné rešpektovať slobodu prejavu a zhromažďovania.