Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Sydney odhalili pamätník venovaný obetiam rukojemníckej drámy

Na archívnej snímke rukojemnícka dráma v Sydney Foto: TASR/AP

Viac ako 200 ručne vyrobených kvetov vložených do chodníkovej dlažby odhalili na námestí Martin Place.

Sydney 16. decembra (TASR) - V austrálskom Sydney odhalili v sobotu pamätník venovaný obetiam rukojemníckej drámy, ktorá sa odohrala v tomto meste pred troma rokmi, informovala agentúra DPA.

Viac ako 200 ručne vyrobených kvetov vložených do chodníkovej dlažby odhalili na námestí Martin Place. Práve v tamojšej kaviarni sa odohrala v noci na 16. decembra 2014 dráma. Sympatizant extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Man Haron Monis tam 17 hodín zadržiaval 18 rukojemníkov. Policajti podnikli zásah po tom, čo Monis zastrelil manažéra kaviarne Toriho Johnsona. Rukojemníčku Katrinu Dawsonovú usmrtila odrazená guľka policajnej streľby.

"Žiaden z Austrálčanov nikdy nezabudne na tieto bolestné udalosti," uviedla premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová na spomienkovom podujatí. Jej prejav bol jediný. Prítomný bol aj austrálsky premiér Malcolm Turnbull, ako aj rodiny a priatelia obetí.

Kaviareň sa nachádza v centre Sydney, na námestí Martin Place, ktoré je sídlom austrálskej centrálnej banky, ako aj ďalších veľkých bánk britského Spoločenstva národov či generálnych konzulátov USA a Pakistanu. Neďaleko od námestia sa nachádza aj budova parlamentu štátu Nový Južný Wales.

Rukojemnícka dráma v Sydney sa odohrala tri mesiace po tom, ako austrálska vláda zvýšila stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Ako dôvod uviedla hrozbu tzv. domáceho terorizmu.