Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Sýrii a Iraku už prišlo o život údajne 60 nemeckých džihádistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere nedávno pripustil, že k džihádistom v oboch krajinách sa pridalo najmenej 550 moslimských radikálov z Nemecka.

Berlín 23. novembra (TASR) - V bojoch po boku islamistov v Sýrii a Iraku prišlo do dnešného dňa o život asi 60 občanov Nemecka, uviedol pre dnešné vydanie nemeckého nedeľníka Welt am Sonntag predseda Spolkového úradu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere nedávno pripustil, že k džihádistom v oboch krajinách sa pridalo najmenej 550 moslimských radikálov z Nemecka.

Predpokladá sa, že 60 z nich "bolo zabitých alebo spáchalo samovraždu, pričom najmenej desiati spáchali samovražedné útoky". "To je smutný dôsledok islamistickej propagandy," uviedol Maassen, ktorý varoval pred útokmi náboženských radikálov na nemeckom území. "Mali by sme sa pripraviť, také útoky sa môžu odohrať aj u nás doma. Určite je to hrozba," upozornil.

Profesor Peter Neumann, popredný expert na terorizmus, ktorý riadi Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie na King's College London, začiatkom septembra vyhlásil, že od začiatku občianskej vojny prišlo do Sýrie bojovať vyše 12.000 cudzincov zo 74 krajín: 60-70 percent z nich pochádza ostatných krajín Blízkeho východu a asi 20-25 percent zo západných krajín. Neumann uviedol, že 10-20 percent z európskych džihádistov tvoria ženy a upozornil, že významnú rolu pri radikalizácii a verbovaní do oddielov džihádistov má internet.