Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Sýrii na následky zranení zomrel šéf tajných služieb

Čierny dym stúpa počas bojov sýrskych vládnych síl s príslušníkmi Slobodnej sýrskej armády v Damasku. Foto: TASR/AP

Najmenej traja ľudia zahynuli dnes po tom, čo sýrske vládne vrtuľníky ostreľovali juhovýchodnú štvrť sýrskej metropoly Damask.

Damask 20. júla (TASR) - Šéf sýrskych tajných služieb Hišám Bachtjár podľahol svojim zraneniam po stredajšom bombovom atentáte v Damasku, informovala dnes zároveň libanonská televízia al-Manar. Samovražedný bombový útok si vyžiadal život ministra obrany Dáúda Rádžhu a Ásifa Šaukata, švagra prezidenta Bašára Asada.

Najmenej traja ľudia zahynuli dnes po tom, čo sýrske vládne vrtuľníky ostreľovali juhovýchodnú štvrť sýrskej metropoly Damask - dejisko ťažkých bojov medzi vzbúrencami a jednotkami prezidenta Asada, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje opozičných aktivistov.

K ostreľovaniu došlo v štvrti Sajdá Zajnáb. "Jedna z rakiet zasiahla trojposchodovú budovu," citoval Reuters jedného z aktivistov.

Povstalci podpálili v Damasku kasárne Asadových milícií

Sýrski povstalci podpálili dnes v Damasku vojenské kasárne, ktoré podľa opozičných zdrojov slúžili ako výcvikové stredisko pre milície lojálne prezidentovi Bašárovi Asadovi. Stalo sa tak po dvojdňovom obliehaní kasární, uviedol svedok telefonicky pre agentúru Reuters.

Dodal, že z budov sa stiahlo približne 80 príslušníkov milícií nazývaných šabíha a vojakov, ktorí sa dovtedy bránili.

Sýria počas bombardovania sýrskymi vládnymi jednotkami.
Foto: TASR/AP

Sýrski povstalci sa stiahli z damaského predmestia Mídán

Sýrski povstalci sa v noci nadnes stiahli zo štvrte Mídán v južnej časti metropoly Damask po silnom ostreľovaní jednotkami vernými režimu dlhoročného prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na opozičných aktivistov a zdroje z prostredia povstalcov.

Štvrť Mídán, ktorá sa pre opozíciu stala dôležitým strediskom odporu proti Asadovmu režimu, sa nachádza na dosah hlavných štátnych inštitúcií, neďaleko historického centra Damasku.

"Ide o stiahnutie sa z taktických dôvodov. Stále zostávame v Damasku," povedal veliteľ povstalcov Abú Umar prostredníctvom telefonického rozhovoru s redakciou Reuters. Dodal, že vojaci sýrskej armády prenikli hlbšie do centra Mídánu a majú pod kontrolou ulicu s hlavným trhoviskom.

Sýrske vládne jednotky začali operáciu na opätovné dobytie Mídánu v pondelok 16. júla. Išlo zároveň o najväčšie nasadenie vojakov sýrskej armády v metropole od začiatku povstania proti Asadovmu režimu, ktoré trvá už 17 mesiacov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes v súvislosti so Sýriou oznámil, že sa obáva o bezpečnosť 88.000 irackých utečencov v Sýrii po tom, ako našli mŕtvych sedem členov rodiny utečencov z Iraku v ich byte v Damasku. Okrem toho minulý týždeň pri streľbe neznámych útočníkov zahynuli ďalší traja Iračania.

Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová uviedla, že tisíce Iračanov, ktorí žijú prevažne v damaskej okrajovej štvrti Sajdá Zajnáb, zo strachu o svoju bezpečnosť opustili svoje domovy.

Iracká vláda podľa hovorkyne vyslala už dve lietadlá na prevoz svojich občanov do vlasti, pričom plánuje vyslať ďalšie.


Do Turecka dezertoval sýrsky brigádny generál a ďalší dôstojníci

Sýrsky brigádny generál a 20 ďalších dôstojníkov, vrátane štyroch plukovníkov, bolo medzi 710 ľuďmi, ktorí ušli v noci nadnes zo Sýrie do Turecka. Informoval o tom turecký predstaviteľ.

Po najnovších dezerciách stúpol počet sýrskych generálov v Turecku na 22. V Turecku doposiaľ registrovali celkovo 43.387 sýrskych utečencov.

Iracká armáda dnes uzavrela hlavný hraničný priechod so Sýriou betónovými dielcami. Urobila tak deň po tom, ako priechod ovládli na sýrskej strane povstalci.

Fotograf agentúry Reuters informoval, že civilisti podpálili hlavnú budovu na sýrskej strane priechodu Abú Kamál a odniesli elektronické zariadenia a káble.